Un drog numit Internet, în măsură să producă reale schimbări fiziologice persoanelor. Se întâmplă web-dependenților când ies de pe internet: inima își amplifică frecvența bătăilor, tensiunea urcă și crește și anxietatea. Simptome interpretabile ca un fel de ”sindrom de abstinență”, potrivit experților.
Prima demonstrație experimentală a schimbărilor în sistemele fiziologice care urmează expunerii la Internet e prezentă într-un studiu efectuat pe axa Marea Britanie-Italia și publicat în revista Plos One de cercetătorii de la universitățile din Swansea și Milano.
Cercetătorii au măsurat la 144 de tineri de la 18 la 33 de ani ritmul cardiac și tensiunea arterială înainte și după o scurtă sesiune de Internet, dar și anxietatea percepută și dependența de Rețea. Rezultatele au arătat o creștere a activării sistemului nervos autonom la închiderea sesiunii online în cazul celor dependenți de Internet. Aceste fenomen a fost însoțit de o amplificare a senzației de anxietate. În mod contrar, nu au existat modificări pentru participanții care nu au semnalat dependență de Internet.
”Știm că persoanele dependente de Internet experimentează anxietate când se deconectează, însă acum putem vedea că aceste efecte psihologice sunt însoțite de efective modificări fiziologice”, subliniază coordonatorul studiului, Phil Peer de la universitatea din Swansea.
În eșantionul luat în considerare, peste 40% au prezentat probleme la utilizarea Reței și la aceste persoane a fost relevată o creștere medie de 3-4% a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, iar în unele cazuri o dublare, imediat după deconectarea de la Internet, față de prima fază, când beneficiau de acesta.
Chiar dacă acest fenomen nu constituie o amenințare imediată pentru viață – precizează experții – astfel de schimbări pot fi asociate unor sentimente de anxietate și alterare a sistemului hormonal care pot reduce răspunsurile imunitare. Studiul a sugerat și că aceste modificări fiziologice și anexietatea duc la o stare de ”abstinență” așa cum se întâmplă în cazul multor substanțe precum alcoolul, cannabisul, heroina. O stare care ar putea fi responsabilă de necesitatea unor persoane de a se reconecta la Internet pentru a reduce aceste senzații neplăcute.