Iată un clasament al celor mai ciudate tradiţii de Paşte din întreaga lume:
Marea Britanie – Portocale şi sărutări
În Marea Britanie, cu ocazia Festivalului Hocktide din Hungerford, bărbaţii oferă portocale femeilor, în schimbul unui sărut. Bărbaţii sunt aduşi la primărie cu ajutorul poliţiei, după care sunt aleşi numai doi câştigători, care ies pe stradă la împărţit de portocale, primind sărutări la schimb.
Australia – Fără iepuraşul simbolic
În Australia, iepuraşul de Paşte a fost concediat din funcţia simbolică, locul său fiind luat de Bilby, marsupialul local. Cel mai popular simbol de Paşte din lume nu a mai fost agreat de australieni deoarece iepurii au distrus recoltele şi vegetaţia de pe cel mai mic continent din lume.
Bulgaria – Concurs de aruncat ouă
În Bulgaria, ciocnitul ouălor roşii nu se face ca în ţările vecine, ci în cadrul unui concurs între membrii unei familii. Participanţii aruncă unii în alţii cu ouăle vopsite, iar câştigător este cel căruia nu i se sparge oul. Datina spune că acesta va fi, pentru tot restul anului, cel mai norocos membru al familiei.
Germania – Brazii de Crăciun sunt puşi pe foc
În Germania, nu se aruncă brazii după Crăciun. Copacii care au fost împodobiţi sunt păstraţi, pentru a fi aruncaţi pe foc de Paşte. Flăcările reprezintă simbolul victoriei, al faptului că primăvara a reuşit să învingă anotimpul geros.
Polonia – Smingus-Dyngus
În Polonia, în a doua zi de Paşte, are loc o tradiţie numită „Smingus-Dyngus”. Băieţii încearcă să ude cu apă pe cine prind, folosindu-se de găleţi, pistoale cu apă sau căni. Tradiţia spune că fetele care sunt stropite în această zi se vor mărita în decursul următorului an.
Franţa – Omleta din 4.500 de ouă
În micul orăşel Haux, din sudul Franţei, în lunea de după Paşte, localnicii gătesc o omletă uriaşă. Aceştia se adună în piaţa centrală şi pregătesc o omletă din circa 4.500 de ouă, pentru aproximativ 1.000 persoane. Povestea spune că Napoleon şi armata sa călătoreau prin această parte a ţării, aşa că s-au oprit în micul orăşel, pentru a servi masa. Împăratul a gustat omleta specifică şi i-a plăcut atât de mult, încât a ordonat ca a doua zi să fie adunate toate ouăle din sat, pentru a fi pregătită omletă pentru toţi soldaţii.
Grecia – Aruncatul Vaselor
În insula Corfu, din Grecia, tradiţia spune că în Sâmbăta Mare trebuie să aibă loc „Aruncatul Vaselor”. Localnicii aruncă pe geam oale şi cratiţe din lut, obicei care nu are o origine clară. Unii susţin că tradiţia a fost preluată demult de la veneţieni, care în prima zi a anului aruncau pe geam toate obiectele casnice vechi. Alţii cred că „Aruncatul Vaselor” întâmpină primăvara, simbolizând noile recolte care vor fi strânse în vase noi.
Cehia şi Slovacia – Nuiaua de salcie
Cehii şi slovacii păstrează o tradiţie comună, conform căreia bărbaţii lovesc cu delicateţe femeile cu ajutorul unor nuiele împletite din salcie, decorate cu panglici. Conform legendei, salcia este primul copac care înfloreşte primăvara, astfel că prin nuiele se către femei transferă din vitalitatea şi fertilitatea salciei.
Spania- Dansul Morţilor
În oraşul medieval Verges, din Spania, în Joia Mare are loc tradiţionalul „dans al morţilor”. Parada are loc pe străzile oraşului, iar locuitorii dansează îmbrăcaţi în costume de scheleţi. Macabrul obicei începe la miezul nopţii şi se desfăşoară pe parcursul a câtorva ore, până dimineaţă.
Ţările Scandinave copiii ies la cerşit
În mod tradiţional, copiii din ţările scandinave ies pe stradă pentru a cerşi, pictaţi pe faţă, îmbrobodiţi cu haine colorate, „dotaţi” cu mături şi căni de cafea. În vestul Finlandei, se organizează imense focuri de tabără, legendele nordice spunând că numai aşa pot fi îndepărtate vrăjitoarele care zboară pe mătură între Vinerea Mare şi Duminica Paştelui.
S.U.A. – Rostogolirea Oului de Paşte
De nu mai puţin de 130 de ani, la Casa Albă se organizează „Rostogolirea Oului de Paşte”. Iniţial, principala provocare implica rostogolirea unui ou vopsit cu ajutorul unei linguri mari, dar evenimentul a luat amploare, iar acum se organizează şi alte concursuri sportive sau de îndemânare, în timp ce interpretează diferite coruri muzicale. Anul acesta se va promova sănătatea, prin activităţi care doresc a încuraja copii să fie activi şi să trăiască sănătos.