Menu
in

Liberalii bombardează Parlamentul cu proiecte de vot pentru diaspora, pe care apoi le abandonează

Aflăm, dintr-un comunicat de presă de azi, 9 martie, că Partidul Național Liberal va propune, până la sfârșitul lunii martie, un proiect legislativ pentru votul în diaspora. Propunerea, susţine Alina Gorghiu, va ține cont de solicitările românilor din afara granițelor, inclusiv de cea privind creșterea numărului de mandate de parlamentar pentru comunitățile de români din străinătate.

„Până la sfârșitul lunii martie, PNL va propune un proiect legislativ pentru votul în diaspora, ca rezultat al consultărilor pe care le avem cu societatea civilă — ONG-uri din țară și asociații ale românilor din străinătate. În ședința Biroului Politic Național al PNL, din 16 martie, vom prezenta acest proiect pe care îl vom promova în cel mai scurt timp în Comisia parlamentară pentru elaborarea Codului electoral”, precizează copreședintele PNL.

Gorghiu susține că demersul parlamentar vizat de PNL reprezintă și o promisiune față de românii „tratați cu dispreț de PSD, la ultimele alegeri”.

De asemenea, Alina Gorghiu menționează că „PNL nu are majoritatea în Comisia de Cod electoral, iar majoritatea PSD nu îi are pe agenda sa pe românii din străinătate”.

„Îi anunț pe cei din PSD că nu vom face niciun pas înapoi în demersul nostru de a soluționa problema votului în diaspora. (…) PSD va plăti politic dacă va refuza să susțină proiectul legislativ pentru votul românilor din străinătate, chiar mai devreme de primele alegeri. PNL își propune elaborarea unei legi a votului prin corespondență cu adevărat utilă românilor din afara granițelor. Răspunsul prompt din partea diasporei la apelul nostru pentru consultări ne arată că există un interes real, pe de o parte pentru modul în care se desfășoară alegerile peste hotare, și pe de altă parte pentru reprezentarea corectă în Parlamentul României. Una dintre solicitările importante pe care le-am primit este aceea de a crește numărul parlamentarilor pentru diaspora. Cred că trebuie să mergem până la capăt când vorbim despre a reda românilor din străinătate drepturile și respectul care li se cuvin. Dezbaterile din Comisia de Cod electoral nu trebuie să ocolească această problemă”, mai susține copreședintele PNL.

Nu cu mult timp în urmă, acelaşi PNL, care pe atunci se chema ACL şi era format din PNL şi PDL (fuzionate ulterior) a fluturat prin faţa disporei flămânde un alt proiect de lege, pentru votul prin corespondenţă.

În 17 septembrie 2014, înainte de alegeri, când liberalii nu aveau nici cea mai mică idee că vor câştiga în mod zdrobitor alegerile, ACL a depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege privind votul prin corespondenţă, cerând, în mod demonstrativ, procedură de urgenţă.

Anunţul a fost făcut în 17 septembrie 2014 de deputatul PNL Gabriel Andronache, în conferinţă de presă. Potrivit ştirii Mediafax de atunci, „ACL speră ca prin acest proiect de lege să elimine posibilitatea de fraudă electorală şi să simplifice birocraţia, astfel încât să existe o prezenţă cât mai mare la vot a românilor din afara graniţelor ţării.”

Andronache a spus că prin acest proiect se instituie “un mecanism coerent de gestionare şi validare a voturilor exprimate prin corespondenţă, având în prim plan Autoritatea Electorală Permanentă, instituţie independentă, aflată sub controlul Parlamentului”.

Despre proiect a vorbit şi Klaus Iohannis în campania electorală, fiind argumentul cel mai bun pentru a dovedi cât de mult le pasă liberalilor de votul diasporei. Iată ce ne-a declarat înainte de alegeri actualul preşedinte:

«(…) În orice caz, ACL are un proiect de lege privind votul prin corespondenţă. Soluția noastră legislativă propune un mecanism coerent de gestionare și validare a voturilor exprimate prin corespondență, prin care Autoritatea Electorală Permanentă primește o cerere de la cetățeanul român cu domiciliul sau reședința în străinătate, pe care o validează pe baza datelor din Registrul Electoral. Ulterior, Autoritatea transmite buletinul de vot, însoțit de dovada pentru exercitarea votului prin corespondență, persoanei a cărei cerere a fost validată.»

Ce s-a întâmplat cu acel proiect? De pe pagina web a Camerei Deputaţilor aflăm că a fost depus în acea zi, dar nu pentru a fi discutat în procedură de urgenţă. În prezent proiectul zace prăfuit la Senat.

Acum liberalii îşi dublează propriul proiect, fiind evident că ambele nu pot fi aprobate. Se pare că liberalii mizează pe memoria scurtă a românilor din diaspora, bombardându-i cu anunţuri despre proiecte pe care apoi le abandonează.

Sorin Cehan


Premoniție liberală: „Se va termina extrem de urât pentru PSD, dacă se va opune în continuare la votul prin corespondență”

Eugen Tomac îi reamintește Alinei Gorghiu că a depus în Parlament proiectul de lege privind votul prin corespondenţă

Traseism fără granițe: Trei deputați ai diasporei, aleși cu voturile PP-DD, PDL și PC, și-au descoperit vocația liberală și au intrat în PNL

Atenție, se deschid ușile: grăbiți-vă să prindeți loc la întâlnirea PNL cu asociațiile din Diaspora!

La viitoarele alegeri parlamentare se va reveni la votul pe liste. Diaspora rămâne doar cu doi senatori și patru deputați

Klaus Iohannis: „Aş vrea ca opțiunea de a pleca în străinătate la muncă să nu mai fie generată de sărăcie și de constrângeri”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version