La conferința din 2015 a Grupului Bilderberg, care s-a ținut la Telfs-Buchen, în Austria, între 11 și 14 iunie, au participat cinci italieni: președintele Fiat Chrysler Automobiles John Elkann, jurnalista Lilli Gruber, regele oțelului italo-argentinian Gianfelice Rocca, senatorul pe viață Mario Monti și fostul președinte Telecom, Franco Bernabé. Monti și Bernabé fac parte din comitetul director al asociației considerată printre cele mai influente, dar și secrete din lume.
La discuțiile din acest an au participat Eric Schmidt, șeful corporației Google, George Osborne, ministrul britanic de Finanțe, Robert Zoellick, președintele diviziei internaționale a gigantului Goldman Sachs, Michael O’Leary (Ryanair), Ana Botin (Santander), John Sawers (fost director MI6) sau Henry Kissinger, fost secretar de stat american. Și ca să încheiem și cu un cap încoronat, fosta regină Beatrix a Olandei. Anul acesta a fost absent fondatorul David Rockfeller, bancherul american, care pe timpul conferinței din 2015 va împlini 100 de ani.
În acest an, la fel ca în anii trecuți, niciun român nu a fost invitat. Deși se vorbește de legăturile lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, cu această organizație, el nu este pe listele de participanți la întruniri.
Ce este Grupul Bilderberg
Conferința Grupului Bilderberg este o întâlnire anuală la care participă circa 130 de persoane, cu invitație, dintre care majoritatea sunt personalități influente în domeniul economic, politic și bancar. Grupul se reunește anual la un hotel sau stațiune de lux din diferite părți ale lumii, de obicei în Europa, dar o dată la fiecare patru ani organizează întâlnirea în Statele Unite sau în Canada.
Italia a găzduit trei întâlniri la vârf (la Cernobbio în 1965 și 1987, la Stresa în 2004) în timp ce printre invitați au fost Mario Draghi, Ignazio Visco, Romano Prodi, Enrico Letta, Carlo De Benedetti și Gianni Agnelli.
Numele participanților sunt făcute publice prin intermediul presei, însă conferința este închisă publicului și mass-mediei. Tocmai fiindcă aceste discuții nu sunt niciodată înregistrate sau făcute publice, aceste întâlniri au făcut obiectul unor critici și a diferite teorii de complot.
Prima conferință a fost ținută la inițiativa lui David Rockfeller. A avut loc pe 29 mai 1954 în hotelul Bilderberg din Oosterbeek, lângă Arnhem, în Olanda. Obiectivul său era favorizarea cooperării dintre Europa și Statele Unite în domeniul politic și economic.
Pentru prima conferință au fost contactați principele olandez Bernhard van Lippe-Biesterfeld, prim-ministrul belgian Paul Van Zeeland și șeful de atunci al multinaționalei Unilever, olandezul Paul Rijkens. Principele Bernhard van Lippe-Biesterfeld la rândul său l-a solicitat pe Walter Bedell Smith, șeful CIA. Lista invitaților a fost redactată trimițând doi participanți din fiecare națiune, unul pentru partea liberală și celălalt pentru opusa parte conservatoare. În total au fost invitate 61 de persoane: 50 din 11 țări europene și 11 din Statele Unite.
Succesul acestei prime întâlniri i-a determinat pe organizatori să planifice conferințe anuale și a fost instituită o comisie permanentă.