După recentele atentate teroriste din Franţa, creşte alerta şi în Italia. „Întărirea şi optimizarea procedurile de control” la frontiere, este răspunsul Ministerului de Interne în faţa „necesităţilor crescute de siguranţă derivate din actualele scenarii internaţionale”. Suntem departe de suspendarea liberei circulaţii, deşi a fost invocată de diferite forţe politice, dar între timp o circulară a Direcţiei Centrale a Imigraţiei şi a Poliţiei de Frontieră ridică nivelul de alertă.
Agenţilor de la punctele de frontieră li se cere să controleze „în mod sistematic” numele celor care intră sau ies din Italia, confruntându-le cu banca de date Schengen (Sis II) şi cu sistemul de informare privind vizele (Vis). În aeroporturi listele de pasageri vor fi analizate interogând Border Control System, care ar trebui să semnaleze elementele cu risc.
Lucrurile sunt complicate, explică circulara, de o „amplificare a utilizării documentelor şi titlurilor de călătorie sustrase în alb”. Un alt aspect pentru care agenţii vor trebui să fie cu ochii în patru.
Până aici doar teorie. În practică, potrivit Sindicatului Autonom de Poliţie, circulara este o „glumă”: „Ministerul de Interne vrea să întărească controalele la frontiere, atât europene cât şi extra Schengen, ca urmare a urgenţei reprezentate de terorism, însă Guvernul se pregăteşte să închidă birouri de frontieră maritimă şi aeriană de absolută relevanţă„.
Între timp, continuă activitatea de cercetare şi prevenţie. De la finele lui decembrie ministrul de Interne a expulzat din Italia 10 persoane suspectate a avea legături cu terorismul, însă sunt circa 40 cetăţenii străini a căror situaţie încă este în analiza forţelor de ordine.
Sunt ţinuţi sub observaţie pentru că laudă jihadul în locuri de întâlnire sau pe internet sau pentru că frecventează site-uri ale fundamentaliştilor sau, mai mult, pentru că programează călătorii în Orientul Mijlociu poate pentru a se alătura Statului Islamic (Is). Alfano va trebui să decidă dacă să-i îndepărteze din Italia.