Menu
in

Votul prin corespondenţă al românilor din străinătate, la mâna maghiarilor

Maghiarii de la UDMR sunt alături de social-democraţi în privinţa votului prin corespondenţă. Chiar dacă face parte din Coaliţia de guvernare, UDMR nu susţine propunerea legislativă a PDL cu privire la simplificarea procedurii de vot pentru românii din străinătate prin votul prin corespondenţă. De cealaltă parte, pedeliştii continuă negocierile, fiind convinşi că votul diasporei ar putea schimba raportul de forţe la alegerile de anul viitor, după ce măsurile nepopulare luate de Executivul Boc au redus procentele în sondaje ale partidului aflat la guvernare.

UDMR şi PSD resping votul prin corespondenţă

PSD îl acuză pe Baconschi că încearcă să fure voturile românilor din Diaspora. Opoziţia nu are încredere în proiectul de lege susţinut de MAE. Liderii PSD şi cei ai UDMR au ajuns, marţi, 6 septembrie, la o poziţie cvasi-comună asupra votului prin corespondenţă propus de ministrul de Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, PSD opunându-se categoric, iar UDMR exprimându-şi "serioase rezerve". Ce primeşte la schimb UDMR dacă nu va vota un proiect esenţial pentru PDL? Liderul PSD Victor Ponta a sugerat că Opoziţia va fi de acord cu desfiinţarea pragului electoral pentru minorităţi. Liderul UDMR Kelemen Hunor a afirmat că social-democraţii au solicitat ca Uniunea să nu fie de acord cu proiectul votului prin corespondenţă şi, deşi UDMR nu a luat o decizie formală, are o "reticenţă puternică" faţă de această propunere.

Preşedintele UDMR a mai spus că urmează să mai aibă loc dezbateri în cadrul formaţiunii pe această temă, dar, în formula propusă de MAE, Uniunea nu şi-a anunţat sprijinul şi "reticenţa rămâne foarte puternică".

Proiectul de lege, la cheremul maghiarilor

Deputatul democrat-liberal pentru Diaspora, William Brînză a declarat, că PDL încă nu a ajuns la un punct de vedere comun în privinţa votului prin corespondenţă cu UDMR, care "are unele reticenţe" referitoare la prevederile proiectului. "Votul prin corespondenţă este un element de negociere cu UDMR, dar eu nu văd unde deranjează", a insistat liderul organizaţiei PDL pentru Diaspora. El a arătat că UDMR şi-ar putea menţine "cu ceva efort" şi la alegerile din 2012 parlamentarul ales în Diaspora. Şi senatorul PDL Viorel Badea a declarat că UDMR are în continuare reticenţe privind legea votului prin corespondenţă dar, a adăugat el, PDL va continua discuţiile pentru a ajunge la un numitor comun.

Motivele pentru care UDMR repinge proiectul

Ar trebui precizat mai întâi că "vot prin corespondenţă" este o denumire care nu acoperă întreaga realitate. E vorba de fapt de a acorda alegătorilor care se găsesc în străinătate condiţii privilegiate, deoarece alegătorii aflaţi acasă nu vor beneficia de avantajul votului expediat prin poştă. În alte ţări ale vestului european, dreptul la votul prin corespondenţă se acordă oricui, fără discriminare, şi tot mai mulţi cetăţeni aleg să voteze astfel, chiar dacă, în ziua votului, se găsesc în localităţile de reşedinţă. În primul rând maghiarii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că vor vota la algerile din România tot mai mulţi basarabeni, relatează Deutsche Welle. Prin comparaţie cu ei, ungurii din Transilvania nu au dreptul să voteze în alegerile din Ungaria, nici măcar dacă au obţinut între timp dubla cetăţenie. Aşadar, dacă ei nu votează nicidecum în Ungaria, li se pare nefiresc ca basarabenii să voteze în România cu atât mai mult cu cât relaţia dintre Basarabia şi România nu are istoric vorbind precedente mai bogate decât aceea dintre Transilvania şi Ungaria.

Acesta ar fi aspectul de principiu. Dar mai există unul cu semnificaţie practică. Cu cât votează mai mulţi români stabiliţi în străinătate, temporar sau definitiv, în Canada, SUA, Basarabia sau Europa de vest, cu atât procentul UDMR va scădea în alegerile naţionale.

Miza proiectului, trei milioane de voturi din străinătate

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, cea mai puternică voce din PDL care susţine proiectul, spune că acesta are ca scop creşterea numărului de alegatori, dat fiind faptul că statisticile arată o participare din ce în ce mai scăzută la vot , din considerente ce ţin şi de modul de organizare a alegerilor. El mizează, în cel mai fericit caz, pe trei milioane de voturi din străinătate. La ultimele alegeri prezidenţiale, Ambasadele României din străinătate au fost luate cu asalt de cetăţenii români care doreau să voteze, astfel că s-au format cozi imense în faţa ambasadelor. În unele cazuri,  programul de vot la ambasade a fost prelungit pentru ca toţi românii să reuşească să voteze.

La ultimele alegerile  parlamentare,  21.138 de români din străinătate şi-au exercitat dreptul de vot, dar la ultimele prezidenţiale cifra s-a apropiat de 150.000, ei reprezentând puţin peste un procent din totalul cetăţenilor români care au mers la urne la acea dată. Dintre ei, 115.000 l-au preferat pe Băsescu, iar 31.000 i-au dat votul lui Mircea Geoană. De aici şi speculaţiile opoziţiei, potrivit cărora, votul din străinătate ar favoriza candidaţii PDL. Proiectul de lege conceput de Teodor Baconschi este gândit astfel: cetăţenii români cu domiciliu sau reşedinţă în străinătate votează prin poştă (dar pot vota şi direct la secţiile de votare deschise în străinătate), iar sufragiile lor se îndreaptă spre localităţile lor de origine.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version