Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lazaroiu intră în polemica votului din diaspora, acuzând deschis PNL şi PSD de înţelegeri ascunse, în dauna românilor din străinătate.
Lăzăroiu afirmă că noua lege electorală, în proces de elaborare la Parlament, prevede 7 parlamentari pentru diaspora, ceea ce ar fi o mare nedreptate.
Lăzăroiu a publicat pe pagina sa de facebook un comentariu despre modificările aduse la legea electorală şi a precizat că “am senzaţia că se pregăteşte cea mai mare înşelătorie din ultimii 25 de ani”.
Fostul consilier prezidenţial susţine că:
“la alegerile locale, circumscripţia diaspora va avea şapte parlamentari. Aşa că nu se va mai opune nimeni votului prin corespondenţa. Iar la final, când se va trage linia, oamenii vor putea spune fără probleme … aţi vrut vot prin corespondenţă? V-am dat vot prin corespondenţă. Puteţi să votaţi şi de câte două ori fiecare, că tot şapte mandate de parlamentar aveţi alocate”.
În schimb, Sebastian Lăzăroiu se teme că “prin modificările aduse la legea electorală, ponderea voturilor din ţară, cumpărate cu galeţi, va fi mai mare”.
Concluzia este simplă:
“Nu mai contează dacă votează un milion sau trei milioane de români în afara graniţelor. Ponderea lor în Parlament este fixă: 1,6% sau şapte mandate de parlamentar. În schimb, un milion de voturi din ţară, cumpărate cu galeţi, vor valora 70 de mandate”.
Lăzăroiu dă vina pe PNL, care „este deja complice la înşelătoria asta. Pentru că au votat cot la cot cu PSD decuplajul circumscripţiilor. Singura corectură care se mai poate face este ca voturile românilor din afară să fie alocate circumscripţiilor electorale în care au adresa din buletin. Dar n-o să vedeţi aşa ceva”, a fost mesajul transmis de fostul consilier prezidenţial.
Votezi în străinătate şi votul tău contează în circumscripţia de origine? Într-o altă postare, Lăzăroiu a explicat mai pe larg:
«Solutia pe care o văd pentru corectă reprezentare a românilor din afara graniţelor este următoarea. Cetăţenilor romani care şi au păstrat domiciliul în România, deşi sunt rezidenţi în străinătate, ar trebui să li se contabilizeze votul în circumscripţiile în care au domiciliul din ţară. De fapt, mulţi dintre ei sunt încă înscrişi în listele electorale permanente. Adică cel din Vrancea care munceşte în Spania contabilizează votul în Vrancea. Cetăţenii români care au domiciliul în străinătate (din câte îmi amintesc de la referendumul din 2012 erau câteva sute de mii) ar trebui să voteze în circumscripţia Diaspora. Şi dacă se introduce votul electronic nu mai apar probleme de reprezentare. Parlamentarii, chiar dacă sunt aleşi în circumscripţii, îi reprezintă pe toţi românii, nu doar pe cei din circumscripţie.»