Câţiva români din localitatea Trevi, regiunea Umbria, au declanşat un adevărat scandal electoral, după ce au fost învinuiţi, de către politicienii italieni, că ar fi răsturnat rezultatul la ultimele alegeri administrative, desfăşurate în luna mai. Cazul a ajuns şi în atenţia cotidianului familiei Berlusconi, “Il Giornale”, care a acuzat românii că ar fi fost “acul cântarului”, decisiv pentru victoria Partidului Democrat, dat drept perdant în sondajele pre-electorale.
14 voturi diferenţă
Iată cum au decurs faptele: 35 de cetăţeni comunitari, marea lor majoritate români, s-au înscris pe listele electorale cu puţin timp înainte de vot. Alegerile au fost câştigate de coaliţia de centru-stânga (Partito Democratico) la mustaţă. Candidatul susţinut de PD a obţinut doar 14 voturi în plus faţă de cel propus de PDL (Popolo della Liberta- partidul lui Berlusconi).
Recurs la TAR
Politicienii de centru-dreapta, imediat după aflarea rezultatelor, i-au acuzat pe cetăţenii comunitari votanţi, că ar fi schimbat rezultatul alegerilor. Perdanţii au făcut apel în instanţă, motivând că românii s-ar fi înscris pe listele electorale după data limită permisă de legea în vigoare. Tribunalul Administrativ Regional (TAR) din Perugia a dat dreptate actualei opoziţii şi a anulat alegerile.
Noi alegeri
Administraţia de centru-stânga, trimisă acasă de TAR, a înaintat, însă, recurs, la Consiliul de Stat, instanţa care va decide cine are dreptate. Dacă sentinţa va fi confirmată, vor fi organizate noi alegeri, cel mai probabil în primele luni ale anului viitor.
Polemică naţională
Cazul de la Trevi a declanşat o adevărată polemică şi pe plan naţional, sentinţa Tribunalului din Perugia fiind citată, spre exemplu, şi de cotidianul “Il Giornale”. Deşi votul este secret, jurnalistul Stefano Zurlo este convins că, dacă dreapta a pierdut, a fost din cauza acelor români înscrişi la vot pe ultima sută de metri: “românii, acei români, au fost acul cântarului (…) PD-ul a fost salvat de “legiunea română”- a sentenţiat jurnalistul.
Nu este prima oară când alegătorii românii intră în vizorul justiţiei şi presei din Italia, de când au obţinut dreptul de vot la alegerile administrative, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană.
Români care şi-au fotografiat votul
Pe 15 mai, în ziua alegerilor, s-au înregistrat cel puţin trei infracţiuni comise de conaţionalii noştri. Din cei patru cetăţeni surprinşi de comisiile electorale de pe întreg teritoriul Italiei că şi-au fotografiat votul cu celularul, trei au fost cetăţeni români, potrivit TGCom.
Cele 7 voturi de la Galeata
Cazul “Trevi” nu este singular: în localităţi precum Vallerano, Galeata sau S. Sofia, alegerile au fost câştigate cu câteva voturi diferenţă (7 în cazul Galeata), iar românii s-au înscris la vot, în masă, pe ultima sută de metri.
Şi la S. Sofia sau Galeata, s-a ajuns la judecată, tot din cauza alegătorilor români, dar Tribunalul a respins recursul înaintat de coaliţia perdantă.
Miruna Căjvăneanu
Citeşte şi: