Menu
in

FOTO / Români din Italia, alături de Mircea Geoană la lansarea mişcării „România noastră”

Mişcarea "România noastră", care îl are între fondatori pe Mircea Geoană, a fost lansată vineri, 16 martie, la pavilionul Romexpo de la Bucureşti. La eveniment au participat şi trei români din Italia: Eugen Terteleac, Romulus Popescu şi Ştefan Stănăşel, dar singurul român din diaspora care a luat cuvântul a fost preşedintele ARI.

Mircea Geoană a lansat o mişcare civico-profesională

Evenimentul a fost organizat pe model american, moderat de jurnalistul Radu Soviani şi presărat cu numeroase discursuri. Geoană le-a spus participanţilor că proiectul, care are ca simbol o casă în trei culori, este apolitic şi îşi propune "să adune energiile pozitive din societate pentru o Românie dezvoltată". Scopul noii mişcări, a spus fostul preşedinte al Senatului, este să reuneasca oameni care ştiu într-adevăr meserie, dar mai ales care au moralitate. Ambiţia iniţiatorilor este de a avea reprezentanţe judeţene şi locale, dar şi în străinătate, sub denumirea şi egida de "Casa România".

"Va fi organizată ca o mişcare nepolitică, dar va avea un scop politic. (…) Aş spune că este mai mult decât un ONG, este mai puţin decât un partid politic, este ceva diferit, care sperăm să aibă un impact pozitiv în societate. (…)", a explicat Geoană.

"Atâta vreme cât nu ai capital românesc, antreprenoriat românesc, capacitate de a influenţa lucrurile, eşti chiriaş în casa ta (…) şi laşi pe alţii să beneficieze de hărnicia şi de bogăţia acestei naţiuni".

În manifestul platformei, aceasta este descrisă drept "o mişcare civico-profesională şi o alternativă la actualul sistem politic uzat". "România noastră" îşi propune, pe scurt, să acţioneze pentru transformarea în realitate a Visului Românesc: "o clasă mijlocie puternică", "ieşirea din sărăcie a milioane de români", "sate şi oraşe la standarde europene", "administraţie publică competentă şi eficientă", "demnitate şi încredere în destinul nostru ca naţiune".

Fostul lider al Senatului a spus că nu trebuie lăsaţi "lipitorii de afişe politice" să conducă România. "Întrebarea pe care mi-am pus-o şi atunci când făceam şi politică la nivel mai înalt, mai bine, mai rău, mai cu greşeli, mai cu ambiţii, care e cauza mai profundă pentru care România nu reuşeşte să îşi pună în valoare imensul potenţial? Îmi dau seama că ţine de noi înşine, principala problemă pe care trebuie să o depăşim este încrederea în noi şi între noi. Mai e un lucru important pe care sper ca această mişcare să îl facă. Este să îi determine pe cei care până acum spun că nu este bine să te implici, este momentul ca profesioniştii să iasă în faţă, să spună cum trebuie făcute lucrurile în cultură, în economie, în educaţie, în sănătate, să nu lăsăm lipitorii de afişe de la partide să ne conducă. Aceasta e adevărata cheie a transformării României", a explicat el.

Printre cei pe care Mircea Geoană i-a convins să i se alăture figurează Dr. Ioan Lascăr, şef la Clinica de Chirurgie Plastica a Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, Dana Safta, directoarea spitalului Elias, interpreta Mihaela Mihai, actorul George Ivaşcu sau scrimerul Mihai Covaliu, antrenor al lotului olimpic de sabie. La lansare a fost prezent şi Ovidiu Lipan Ţăndărică, fost component al trupei Phoenix, iar Andreea Marin a trimis un mesaj de susţinere.

Schimbare Adevărată

Expertul în comunicare Radu Magdin a făcut o scurtă prezentare a platformei civice, explicând că ideea a pornit de la petiţia "Apel pentru o Schimbare Adevărată". "În primul rând cine suntem? Aici, în sală, suntem români profesionişti, meseriaşi, care şi-au dat seama că lucrurile nu mai merg aşa. Unii au protestat în Piaţa Universităţii, alţii pe internet, noi am preferat să venim să facem un pas mai departe şi am semnat acest Apel pentru o schimbare adevărată." Acest demers a fost acum structurat într-o mişcare civic-profesională, a explicat Magdin. Membrii fondatori ai mişcării sunt o parte dintre cei care au fost iniţiatorii "Apelului pentru Schimbare Adevărată".

Unul dintre iniţiatorii apelului, care este printre fondatorii mişcării "România noastră", este Eugen Terteleac, preşedintele ARI, singurul român din diasporă care a luat cuvântul la eveniment.

"Nu în calitate de preşedinte al Asociaţiei am mers la Bucureşti, pentru că nu am mandat din partea membrilor asociaţiei pentru afilierea la această mişcare. M-am aflat acolo în calitate de iniţiator al petiţiei "pentru o Schimbare Adevărată", care conţine principiile scoaterii României din criza socială, politică şi morală în care se află de peste 20 de ani.", spune Terteleac.

"Este pentru prima dată când mă implic public într-un proiect de asemenea anvergură, pentru că vocea noastră, a diasporei, trebuie să se audă. Dar nu prin intermediul filialelor partidelor româneşti care s-au înmulţit în Italia, Spania şi în alte ţări.

Filialele Mişcării "România noastră", în diaspora şi în ţară, se vor numi "Casa România", care se adaptează pe un proiect mai vechi al Asociaţiei Românilor din Italia. Nu vor funcţiona doar în preajma alegerilor, ci vor fi centre multifuncţionale unde se vor discuta problemele românilor, se va face politică, dar şi acţiuni sociale şi culturale, se vor organiza cursuri şi dezbateri. Vom încerca să înfiinţăm cât mai multe astfel de "Case ale României" în Italia."

În legătură cu intenţiile politice ale noii mişcări, preşedintele ARI precizează: "Propunerea mea pentru această mişcare civico-profesională este depărtarea de scandalul politic pe care l-am văzut în ultimii 22 de ani. Noi sprijinim oameni şi idei. Nu partide. Şi am în vedere un principiu al ARI, care stă şi la baza Consiliului de Cooperare al Diasporei, înfiinţat vara trecută la Roma: principiul cooperării. Nu ajungem nicăieri atacându-ne între noi. Cooperarea cu celelalte forţe pozitive trebuie să fie cuvântul de ordine."

Apel pentru Schimbare Adevărată!

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version