Clubul Bloggerilor PNL a organizat miercuri, 24 aprilie, la sediul din strada Doamnei, nr.9, București o întâlnire dedicată problemelor românilor din Diaspora, unde invitat special a fost ministrul Diasporei, Cristian David. Principala discuție a fost axată în jurul unui proiect dedicat românilor din străinătate care doresc să se reîntoarcă definitiv în țară.
Programul are trei componente: economică, educațională și crearea de noi locuri de muncă.
”Am discutat la Guvern, este în discuție la ministerul de finanțe…” a anunțat ministrul Cristian David, referindu-se la un program dedicat românilor din străinătate. Programul are ca principal scop ”reîntoarcerea voluntară” a celor care au emigrat din România în ultimele două decenii, care trăiesc și muncesc în afara țării.
”Programul se va axa pe zona forței de muncă și a stimulării economice, la care completăm și cu o dimensiune pe zona educației. Eu cred că avem deja elementele de suport ale unui program care să încurajeze revenirea românilor în țară” a sintetizat ministrul David.
Un prim punct al proiectului se referă la o scutire fiscală pentru cei care vor să investească în România. ”Ne adresăm românilor care vor să investească în anumite domenii pe care Guvernul le va determina ca fiind importante. Această scutire va fi analizată și discutată în scurt timp. Se va vedea în ce măsură poate fi aplicată: pe o perioadă determinată și pe anumite domenii de activitate economică”
”Scutirea poate viza fie taxa pe venit, fie pe impozitul de pe forțele de muncă atunci când sunt create noi locuri de muncă.” a completat David
În afara scutirii fiscale, românii care vor intra în acest program de reintegrare vor avea un ajutor economic din partea statului, dar în anumite condiții, legate de modalitatea de investiție. Această variantă va fi posibilă doar de anul viitor. ”O a doua opțiune, pe care o avem la dispoziție, există, dar privind spre anul 2014, pentru că lipsesc resursele bugetare pe acest an, iar anul viitor vor exista aceste sume. Este vorba despre un program de offset, pentru banii investiți de un român care revine din Diaspora înapoi în România și investește într-un anumit domeniu. Dar repet, într-un domeniu în care să fie generator de valoare adăugată sau să creeze noi locuri de muncă. In acest caz statul va pune o cotă parte alături. E un principiu comparabil, așa, usor, cu cel al fondurilor europene,”
”Împreună cu alte ministere, în special cu cel al economiei și a întreprinderilor mici și mijlocii, va trebui să identificăm acele nișe unde vom recomanda ca aceste investiții să fie făcute.” a completat ministrul.
Obiectivele turistice sunt o bună idee de investiție în opinia ministrului, nu și barurile de la sate. ”Nu toate categoriile de activități economice vor avea această facilitate. Si vreau să dau și niște exemple concrete: dacă fac un obiectiv turistic care angajează forță de muncă nouă, care aduce un plus valoare unei regiuni, sigur că da, vom privi cu anumită prioritate. Dacă va fi însă un bar, într-o zonă rurală, unde predominantă va fi vânzarea băuturilor alcoolice, s-ar putea să nu fie neapărat interesant.”
Copiii din familiile cu mijloace materiale mici vor putea să beneficieze de facilități pentru înscrierea la universitățile din țară. ”Alături de el (programul reîntoarcerii voluntare, n.r.), există și o componentă educațională, de continuare a studiilor. Eu sunt convins că pe această zonă de educație avem două teme foarte importante. Unul dintre acestea se refera la acei copii care nu au posibilitate materială de a continua cursul universitar acolo. De aceea ne-am gândit să oferim această șansă, de a continua studiile aici…Și acest lucru ar putea să realimenteze ideea de repatriere voluntară.”
”Aceasta ar însemna și un program care să aducă înapoi forța de muncă înalt calificată…în acest sens pot să vă spun că suntem într-un program de lucru cu Liga Studenților Români din Străinătate, ligă care are în componența sa mulți studenți și absolvenți ai unor universități de prestigiu și care ar putea face foarte multe pentru România.” a mai specificat ministrul David.
Andi Rădiu
sursa foto: facebook