Menu
in

PMP: „Nepromovarea votului prin corespondență, insultă și batjocură la adresa românilor din diaspora”

Memoria electronică reține scenele halucinante din noiembrie 2014, cu zeci de mii de români care așteptau la coadă, în ploaie, să-și exercite dreptul pe care îl au prin Constituție, acela de a vota.

După cum stau acum lucrurile, până la 1 noiembrie 2015 pare imposibil să fie adoptată legea votului prin corespondenta, așa că scenele din noiembrie 2014 se vor repeta și în 2016.

Iată ce declară președintele Iohannis pe 17 noiembrie 2014:

‘Cer partidelor să înceapă urgent discuțiile pentru legea votului electronic și prin corespondența. Nu vreau să se mai întâmple vreodată ce s-a întâmplat cu votul din diaspora. Este inadmisibil. Așa ceva trebuie oprit urgent.

Cineva trebuie să suporte consecințele votului catastrofal organizat în diaspora. Guvernul va trebui să analizeze această chestiune și să îi tragă la răspundere, și să îi demită pe cei responsabili de organizarea votului în diaspora.

Este extrem de îngrijorător că au fost mii de români care nu au putut să voteze. Cei vinovați trebuie să răspundă cu funcția.’

Nu numai că n-a răspuns nimeni cu funcția, dar la doi ani distantă situația se va repeta.

Și Victor Ponta făcea declarații asemănătoare:

‘Cred că este de datoria reprezentanților din Parlament, toate grupurilor politice să adopte aceste măsuri legislative, unu — crearea cadrului de vot modern de participare la vot și doi — atribuții pentru o instituție nepolitică care să organizeze votul astfel încât următoarele alegeri să aibă alte teme politice’.

Au trecut doi ani de la aceste declarații și din bunele intenții s-a ales praful. Principala vină o are coaliția de guvernare, PSD-UNPR-ALDE, care deși are majoritate parlamentară, a făcut tot ce era posibil să împiedice votul prin corespondență, convinsă fiind că nu pierde prea multe voturi și împiedicând pe alții să le câștige.

PNL și președintele Iohannis au fost pe blat cu majoritatea parlamentară, nu s-au bătut pentru votul prin corespondența. Doar vorbe.

Puteau forța o grevă parlamentară, atragerea partenerilor europeni în dezbaterea acestui refuz, puteau condiționa votul pe OUG sau legi ale guvernului (de exemplu votul pe Codul Fiscal sau majorarea indemnizațiilor demnitarilor), cu votul pe legea votului prin corespondența.

Puteau face multe alte lucruri, dar s-au complăcut în această situație pentru că nu sunt siguri pe votul românilor din diaspora.

Președintele comisiei de vot prin corespondență, liberalul Mihai Voicu, a demisionat din funcție, astfel încât lucrările comisiei s-au blocat definitiv.

Partidul Mișcarea Populară, prin președintele său, Eugen Tomac, este singurul partid care a înțeles nedreptatea ce se face românilor din diaspora și a depus un proiect la parlament, pentru votul prin corespondență, încă din decembrie 2014. Proiectul a fost respins cu voturile combinate ale PSD-PNL-UNPR-ALDE, încă o dovadă a blatului practicat de PSD, UNPR și PNL.

Este incredibil ce memorie scurtă au politicienii și câtă inconștientă.

Au plătit odată, scump, în noiembrie 2014, și la fel de scump vor plăti și în 2016.

Când românii vor revedea scenele terifiante, cu zeci de mii de români din diaspora, batjocoriți și umiliți de autoritățile române, stând la cozi interminabile, cum vor reacționa ?

Comunicat PMP
sursa: Agerpres

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version