Menu
in

Partidul Conservator vrea filiale în Italia

„Au făcut mai mult românii din diaspora pentru noi, decât am reuşit să facem noi pentru ei”, recunoaşte preşedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin. Ales în urmă cu un an la conducerea partidului fondat de Dan Voiculescu, Daniel Constantin, la 33 ani, este cel mai tânăr şef al unui partid din România. Timpul a fost prea scurt pentru a organiza partidul şi în afara graniţelor, dar „asta nu înseamnă cu nu mi-am propus asta”.

PC are deja o filială în Spania, urmează înfiinţarea alteia în Grecia, după care va urma Italia. De curând, PC a făcut o alianţă cu PNL, Alianţa de Centru Dreapta (ACD), care la rândul ei va face alianţă cu PSD. Chiar dacă PSD şi PNL au deja simpatizanţi în diaspora, Daniel Constantin spune că nu se bazează pe alianţe cu alte partide când e vorba de diaspora.

Domnule preşedinte Daniel Constantin, PC nu are nicio organizaţie în afara ţării. Aveţi vreo intenţie în acest sens sau vă bazaţi pe alianţele cu partide precum PNL sau PSD care deja sunt prezente în diaspora?

«Sunt preşedintele acestui partid de aproape un an, şi chiar dacă nu am reuşit încă să dezvoltăm organizaţii în afara ţării, asta nu înseamnă că, eu personal nu mi-am propus asta. Am deschis o filială în Spania, la Madrid şi suntem pe cale de a deschide una şi în Grecia, în luna martie. Nu vreau să mă bazez pe alianţe cu alte partide când vine vorba de diaspora. De fapt nici în ţară nu am acceptat încheierea alianţelor decât pentru consolidarea unui context politic, ceea ce în afara ţării nu este cazul.

Cred că trebuie să fim în mijlocul românilor din afara ţării pentru a-i sprijini în relaţia cu autorităţile române, prin toate mijloacele care ne stau la dispoziţie. Numai dacă ne vom afla în mijlocul lor îi vom înţelege mai bine şi vom putea veni în ajutorul loc cu proiecte legislative şi cu iniţiative care să la uşureze munca de acolo. Din păcate, spre ruşinea noastră, au făcut mai mult românii din diaspora pentru noi, decât am reuşit să facem noi pentru ei. Trebuie să gândim o strategie specială pentru diaspora, în care românii să aibă o reprezentare cât mai bună şi un contact permanent cu ţara.»

De ce credeţi că pleacă românii?

«Personal, nu cred că marea majoritate a românilor a plecat cu drag departe de ţară. Au plecat pentru că, din păcate, România de astăzi nu le mai oferă prea multe. Eu de asta am intrat în politică! Pentru că vreau o Românie care să aibă o scară de valori foarte bine conturată încăt să permită oricărui român bine pregătit să acceadă într-o funcţie importantă în stat, fără a fi obligatoriu înscris într-un partid politic, aşa cum se întâmplă acum. Politizarea nu a adus nimic bun. Nu a făcut decât să distrugă structurile de stat şi să conducă, instituţii în esenţă apolitice, după bunul plac a partidelor aflate la guvernare.

Astăzi, România nu le mai oferă nimic românilor pentru că nu are un guvern puternic şi stabil care să ia măsuri pentru fiecare cetăţean. In momentul de faţă avem aproape un milion de şomeri şi în 2011 se mai anunţă un nou val de bugetari care vor fi daţi afară. Taxele au crescut îngrijorător de mult dacă le raportăm la salariile care au scăzut. Indemnizaţiile mamelor sunt mai mici, de la pensionari s-au tăiat bani, iar medicii nu numai că nu se apropie de salariile din UE, dar lucrează în condiţii greu de imaginat. Cam aşa arată România astăzi! De aceea Partidul Conservator a optat pentru schimbare! O schimbare de care sperăm să fiţi mândrii şi voi, românii de peste hotare.»

Există neoficial un nucleu de simpatizanţi?

«In Italia nu ştiu, pentru că nu am intrat încă în contact cu românii de acolo. In schimb, în Spania, iniţiativa de a înfiinţa o filială a venit chiar de la susţinătorii noştri de acolo. Suntem un partid care, odată cu venirea mea la conducere a adus şi un suflu tânăr. Suntem o echipă nouă, care vrea altceva pentru români, indiferent unde s-ar afla ei.

Vrem să ne implicăm mai mult în viaţa fiecărui român, din ţară sau din afara ei. Dar poate spuneţi că acestea sunt vorbe mari! Sunt, dar ne-am angajat să facem din vorbe mari realitate. Sper să avem ocazia cât mai curând să venim în Italia, pentru că este foarte important pentru noi să putem stabili un contact personal cu românii care stau în Diaspora.»

Taxele consulare au fost mărite anul trecut chiar şi de trei ori, inclusiv certificatele de naştere sau deces, gratuite la multe alte reprezentante diplomatice ale unor ţări europene. Vi se pare o măsură justă?

«Am primit nenumărate mesaje de la românii aflaţi în afara ţării cu privire la mărirea taxelor. Ministrul de externe al Românei, Teodor Baconschi a anunţat încă de anul trecut că a făcut demersurile necesare şi taxele au scăzut cu 30%. Partidul Conservator va face verificări în acest sens, vă asigur că mă voi interesa personal de această situaţie.

Este inadmisibil ca românii din afară să nu aibă anumite beneficii materiale. Noi am luat poziţie de fiecare dată când a fost ameninţat bunul trai al românilor din afară.

Noi am semnalat şi abuzul puterii prin care se dorea impozitarea dublă a banilor pe care românii îi trimit în ţară. In funtea acestei iniţiative se află Wiliam Brânză, preşedintele PDL Diaspora. Acesta a propus un proiect de lege prin care cerea reţinerea de către societăţile care transferă bani, 1% din sumele pe care românii, care lucrează în afară, le trimit în ţară.

De fapt e vorba de completarea articolului 7 din legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni. Sumele reţinute ar fi mers direct la bugetul de stat pentru finanţarea proiectelor şi a programelor destinate promovării culturii naţionale în rândul comunităţilor româneşti din străinătate. Ca formulare sună foarte bine, dar eu văd această măsură ca pe un control asupra banilor românilor. PDL ar putea face ce vrea cu aceşti bani.»

Care este poziţia oficială a PC despre votul prin corespondenţă, propus de către ministrul Teodor Baconschi?

«Ideea unui astfel de vot nu este rea şi cred că ar fi utilă românilor din afara României. Cred însă că proiectul legii nu este temeinic realizat. Trebuie să fie bine fundamentat şi construit ca să fie în ajutorul românilor, şi nu ca unealtă în interesul partidelor aflate în coaliţia aflată acum la guvernare. Din ce am apucat să studiez, am văzut că lipsesc măsurile de siguranţă, nu prezintă niciun fel de garanţie cu privire la identitatea persoanei care a votat şi nu conţine nici un fel de măsuri antifraudă.

Votul prin internet presupune securizarea reţelei informatice, încât nimeni să nu poată vota decât o dată. Mi-e teamă că, dacă acest sistem nu va fi conceput riguros, ne vom confrunta cu fraudarea masivă a alegerilor. Intr-o astfel de situaţie, opţiunea românului nu mai contează. Contează numai interesul celui care numără voturile. In România, şi în afara ţării, avem nevoie de un vot corect, indiferent în favoarea cui.

(Integral in Gazeta Romaneasca)

 Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version