in

”Organizarea Congresului românilor de pretutindeni”, preocupare prioritară a ministerului diasporei pentru anul viitor

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a afirmat joi, la reuniunea Consiliului consultativ interinstituțional privind comunitățile românești din străinătate, că una dintre preocupările pentru anul care urmează este „analizarea oportunităților de organizare a Congresului românilor de pretutindeni„.

„Așteptarea celor de afară este ca informația să le parvină în mod facil. Pentru aceasta, intenționăm să susținem trei platforme de comunicare în mediul online, care să reunească comunicarea virtuală a românilor de pretutindeni, activitatea fiecărei asociații de români din străinătate, dar și o platformă unificatoare a efortului instituțional”, a precizat Cristian David, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.

În cadrul reuniunii, demnitarul le-a solicitat tuturor participanților să propună proiecte menite să confere o imagine pozitivă României în străinătate, dar și alte tipuri de proiecte care ar putea să vină în sprijinul românilor din diaspora.

Ministrul Cristian David a prezentat în Parlament strategia de guvernare pentru românii de pretutindeni

Ministrul delegat a spus că a încheiat recent protocoale cu reprezentanții studenților români din străinătate, prin care se încearcă readucerea în țară a tinerilor români pregătiți în alte state.

Oficiul pentru Românii din Străinătate din cadrul MAE a prezentat Instrumentul integrat de monitorizare și gestionare a relațiilor cu comunitățile românești, care reunește informații referitoare la dimensiunea și specificul comunităților, dar și problemele cu care acestea se confruntă.

„Acest instrument este deosebit de important pentru crearea unei imagini corecte asupra comunităților românești din străinătate și pentru conturarea unei strategii naționale în domeniu”, a apreciat Cristian David.

Ministrul delegat a reiterat importanța întocmirii unui program concret de acțiuni pentru anul care urmează, propunere pe care reprezentantul Cancelariei Primului-Ministru a apreciat-o ca fiind extrem de utilă pentru o bună coordonare a instituțiilor care au în sarcină și problematica românilor de pretutindeni, adaugă MAE.

În același sens, o serie de participanți au formulat diverse propuneri concrete în scopul coordonării activității care îi vizează pe românii din diaspora. De asemenea, s-a stabilit ca, până la viitoarea reuniune a Consiliului consultativ, toate instituțiile să transmită informații referitoare la proiecțiile bugetare destinate acțiunilor care vor fi derulate în beneficiul comunităților românești din străinătate în anul 2014.

La întâlnirea care a avut loc la sediul MAE au participat reprezentanți ai Cancelariei Primului-Ministru, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Culturii, Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Educației Naționale, Ministerului Economiei, Ministerului Tineretului și Sportului, Institutului Cultural Român, Autorității Naționale pentru Turism, Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni. De asemenea, la reuniune au participat Președintele Comisiei pentru comunitățile românești din afara granițelor din Camera Deputaților, reprezentanți ai Patriarhiei Române și ai Societății Române de Televiziune și Societății Române de Radiodifuziune.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Aquila, primul Forum economic România-Italia: consolidarea activităţii firmelor româneşti din Abruzzo, oportunităţi de investiţii în România

Bill Rammell, director executiv Universitatea Bedfordshire: ”Studenții din România, au performanțe excepționale la studii”