Menu
in

Milano acordă cetățenia de onoare generațiilor secunde

Ceremonie la Castello Sforzesco, cu două sute de copii născuți în Italia care trăiesc în oraș. Consilierul Majorino: „Milanezi din toate punctele de vedere„. Kyenge: „Ca și ei un milion care așteaptă un răspuns

„Să se confere în fiecare an cu ceremonie publică, până când statul italian va recunoaște cetățenia potrivit principiului ius soli, recunoașterea simbolică a cetățeniei italiene minorilor rezidenți născuți la Milano din părinți străini, în urma acceptării unei asemenea recunoașteri de onoare din partea părinților minorului sau a tutorelui legal”.

Este angajamentul luat pe 28 aprilie de consiliul comunal din Milano, onorat pe 21 mai pentru prima dată la Castello Sforzesco, unde a fost conferită cetățenia de onoare la 200 de copii născuți și crescuți în oraș, dar fii de imigranți. Au primit un pergament cu tricolorul, însoțiți de colegii de clasă fii de italieni. La fel ca Torino, Bologna, Napoli și multe alte localități italiene, și Milano a ales un gest simbolic pentru a sublinia urgența unei reforme a cetățeniei care să-i facă italieni prin lege pe fiii imigranților.

„Sunt copii care se nasc la Milano și care se joacă și studiază la Milano. Sunt milanezi din toate punctele de vedere. Nu este un bun venit cel de astăzi pentru că sunteți deja toți milanezi. Bogăția orașului nostru stă tocmai în biografiile pe care fiecare dintre noi le are în spate”, a spus consilierul pentru Politici sociale Pierfrancesco Majorino, intervenind la ceremonie împreună cu consilierul pentru Educație și Instrucție Francesco Cappelli și cu ministrul Integrării Cécile Kyenge.

Ius soli la Sesto San Giovanni / Bogdan Crăiţă: „Este vorba de un gest simbolic”

„Statul – a adăugat Majorino – trebuie să-și remedieze întârzierea în Europa: suntem țara cea mai ostilă față de fiii imigranților. Orașul nostru are nevoie de dialog și relaționare între persoane și trebuie să facă o investiție asupra acestor generații secunde care sunt parte integrantă a orașului. Trebuie să aibă multă încredere în ei”. „Bogăția noastră pleacă de la multele culturi în fața cărora ne aflăm. Populația mixtă este o realitate: în școli, la locurile de muncă, pe străzi. Este fotografia țării cea care ne spune acest lucru, și este o resursă și nu trebuie să ne fie teamă”, a spus Kyenge.

„Sunt aici pentru a asculta – a explicat ministrul Integrării – pentru că aici sunt 200 de copii cărora nu se poate să nu li se răspundă. De fapt, la Milano sunt 34.000 și un milion în țară. Trebuie să împrumutăm vocea noastră celor care nu reușesc să vorbească și să cerem ca diferențele să fie o resursă. Și nu trebuie să ne fie frică de acest lucru”. Kyenge a dorit să „aplaude Milano: aceasta este o practică de susținut cu forță în țară pentru a se face să se înțeleagă că suntem toți cetățeni. Pentru a construi o Italie mai bună, care să fie o țară primitoare, trebuie sprijinite aceste bune practici”.

Citește și:

Grillo: “Referendum pentru ius soli”. La Russa: ”ar atrage în Italia gravidele din întreaga lume”

Carlo Giovanardi: “Cetățenia, la înscrierea la școală”

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version