in

Melania Sandu: fostă “badante” pe listele lui Fini la Ciampino

După Silviu Ciubotaru, prezent pe listele PD şi Marian Băsescu care candidează pe o listă civică, o româncă va încerca să obţină un loc în consiliul local din Ciampino, localitate aflată în apropierea Romei. Melania Sandu va candida pe listele partidului lui Fini, Fli (Futuro e Liberta') convinsă că românii vor vota un program modern şi adaptat localităţii. Românca este convinsă că va primi voturi şi din partea multor italieni.

FOTO- Fluturasul electoral al Melaniei Sandu

Melania Sandu, de când a venit în Italia, a trecut prin aceleaşi momente pe care le trăiesc majoritatea românilor veniţi în peninsulă. Nimic spectaculos, ci doar dorinţa de a aduce o schimbare în bine în viaţa ei, copleşită de problemele din ţară. Originară din Buhuşi, judeţul Bacău, este în Italia de mai bine de 13 ani şi declară că a stat mereu cu gândul la familie. Se caracterizează ca fiind o persoană simplă, dar ambiţioasă şi foarte optimistă.

"N-aş putea spune că în viaţa mea s-a întâmplat ceva ieşit din comun. Am plecat din ţară, fiind convinsă că pot să-mi schimb în bine viaţa, să-mi pot ajuta familia să ducă o viaţă mai bună. Am 41 de ani, şi mă simt foarte optimistă, chiar dacă a trebuit să trec prin momente grele. Am lucrat pentru mult timp ca îngrijitoare de bătrâni, lucru pe care îl fac majoritatea femeilor ajunse la muncă în Italia. E o meserie grea, îţi cere multă răbdare şi nici nu e plătită aşa cum trebuie. Acum muncesc la un restaurant. Mă mai pot declara şi foarte ambiţioasă şi consider acest lucru o calitate."

Program modern

A decis să candideze pe listele Fli (Futuro e liberta), cititnd programul propus pentru localitatea unde locuieşte, Ciampino. îl consideră un program modern, care atinge majoritatea problemelor, inclusiv a străinilor. "Decizia participării la aceste alegeri am luat-o după ce am  citit şi ascultat programul partidului Futuro e Liberta', condus de preşedintele Camerei Deputatilor Italiene, domnul Gianfranco Fini.

Este un partid prezent şi format de puţin timp aici la Ciampino. Pentru postul de primar va candida domnul Massimo Zito. Programul l-am citit şi m-a bucurat faptul că se adresează tuturor categoriilor sociale, atinge multe probleme comune şi specifice şi nu uită străinii. Eu oricum mă consider un cetăţean al localităţii, nu neapărat un străin iar dacă voi ajunge în consiliul local voi trata problemele tuturor, nu neapărat ale imigranţilor."

Programul formaţiunii pentru care candidează are numeroase puncte care se referă la comunităţile de străini iar propunerile din program erau în mintea româncei de mult timp. "Am regăsit propuneri care se referă la cursuri pentru străini, nu doar de limba română, am găsit propunerea pentru un centru de orientare pentru locuri de muncă, acesta fiind gratuit ţi fără limite de vârstă şi cetăţenie. Lipsa locurilor de muncă este un subiect deosebit de important care atinge multe familii, nu doar ale străinilor iar găsirea unui loc de muncă prin intermediul primăriei, aduce seriozitate li mai multe speranţe celor care sunt în şomaj sau nu muncesc deloc."

"M-a impresionat faptul că se discută despre construcţiile ilegale, despre înfiinţarea unui cămin muncipale pentru nou-născuţi, despre înscrierea mai uşoară în grădiniţe a copiilor, despre creşterea ajutorului social pentru familiile nevoiaşe şi ajutorarea lor nu numai material, dar toate fără discriminare, fără să se ţină cont de naţionalitate sau rasă. S-a discutat despre crearea unei baze sportive care să fie cunoscută pe plan naţional. Sunt multe puncte, toate deosebit de interesante şi reale."

800 de înscrişi

Melania crede că din cei aproximativ 800 de români înscrişi, în final, măcar un român va ajunge în consiliul local din Ciampino. în opinia ei, numărul mare de conaţionali, dă dreptul civic comunităţii de a avea un consilier local. Speră nu doar în voturile românilor, ci şi ale multor italieni, prieteni, amici sau vecini, care au cunoscut-o ca o persoană muncitoare şi cinstită.

"Din câte ştiu sunt circa 800 de români înscrişi pînă în momentul de faţă, pentru a vota la alegerile din 15-16 mai. E un număr mare, românii înţeleg că participarea lor la aceste alegeri este un drept pe care statutul de rezident îl dă- şi ei, ca şi italienii se confruntă zilnic cu aceleaşi probleme, probleme specifice localităţii, care pot fi rezolvate împreună. Dar ar fi necesar ca în consiliul local să existe un român, pentru că numărul mare de rezidenţi români dă dreptul civic de a avea un reprezentant legal. Eu sper ca românii să înţeleagă că au nevoie de un conaţional de-al lor să-i reprezinte legal în cadrul primăriei."

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cerasela Jică dezvăluie tragediile nevăzute din familiile destrămate

Benetton: „In România am angajații cei mai triști!”.