Menu
in

Marino: ”Românii sunt extraordinari”

Ignazio Marino, candidat din partea centru-stânga la alegerile administrative din 26-27 mai la primăria Romei, a fost prezent duminică, 19 mai, la o întâlnire cu românii în cartierul Borghesiana. La eveniment a fost prezent și deputatul diasporei Aurelian Mihai (PP-DD) și Valerica Țarcă, candidată pe lista civică „Marino sindaco”.

Marino a dat lovitura de începere a unui meci între o echipă românească intitulată „Dacica” și una italiană. Marino i-a pasat mingea lui Aurelian Mihai. Rezultatul final al partidei a fost de 3 la 2 în favoarea echipei italiene.

Ignazio Marino, v-ați întâlnit cu românii din Roma de câteva ori. Ce lipsește acestei comunități?

«Nu-i lipsește absolut nimic. Eu am trăit mulți ani în străinătate, iar lucru cel mai important pe care l-am înțeles a fost că pot trăi împreună persoane cu pregătiri culturale diverse, care fac un drum împreună și reușesc să înfrunte împreună problemele serioase, oferind chiar la aceleași probleme mai multe soluții. Această multitudine de culturi, de etnii constituie o bogăție minunată și eu sper să devină tot mai mult o valoare pentru orașul nostru.»

În programul dumneavoastră există și proiecte destinate cetățenilor români care trăiesc în Roma?

«Nu cred că trebuie să existe proiecte speciale pentru români, pentru egipteni, pentru cetățenii din Canada sau pentru nord-americani. Eu cred că este necesar să existe un proiect, o viziune asupra orașului care trebuie să fie o comunitate care îi include pe toți. Din acest motiv am și vrut ca atât pe listele de la primărie, cât și pe cele de la municipii să am cetățeni români care sunt sigur că prin contribuția lor, cu convingerile lor, cu cultura lor, cu educația lor ne vor ajuta să construim o Capitală internațională, o capitală de care vom fi mereu mândri. În lista pentru primărie o avem pe Valerica Țarcă, iar pentru municipiul VII îl avem pe Alexandru Neacsu. Am vrut astfel să demonstrăm că dăm o mare importanță multiculturalității din Capitala.»

Cetățenii români sunt importanți pentru dezvoltarea economică a Capitalei?

«Cetățenii români sunt extraordinari. Între prietenii mei cei mai buni este un chirurg român, care cred că este unul dintre cei mai buni chirurgi din lume. A lucrat alături de mine timp de 15 ani în Statele Unite ale Americii. Se numește Andrei Stiber. Este român. Am învățat de la el forța și capacitatea de a înfrunta problemele pe care le întâmpină românii în lume. Cred că această putere, această inteligență, aceste calități pe care le au românii vor fi prețioase și pentru orașul nostru.»

În privința cetățenilor români de etnie romă, cum s-ar putea rezolva problema taberelor ilegale?

«Eu despre taberele de nomazi mi-am format o idee exactă, pe care vreau să o rezum cu o mică povestire. În urmă cu câteva zile, intrând într-o rulotă în care trăiește o familie de nomazi de rit ortodox, care sărbătorea atunci Paștele cu pâine și dulciuri tradiționale, am cunoscut o fetiță în vârstă de 15 ani. Se numește Rebeca, vorbește patru limbi, trăiește în acea rulotă, este în al doilea an la {coala de administrație hotelieră, iar când eu am întrebat-o ce vrea să facă atunci când va fi mare, ea mi-a răspuns că visează să devină directoarea unui mare hotel. Eu vreau ca Rebeca, la fel ca și fiica mea, Stefania, să aibă în acest oraș un viitor, să poată amândouă să-și realizeze visele.»

Ce intenționați să faceți pentru siguranța Capitalei?

«Capitala este într-adevăr nesigură. Din 2008 pana acum s-a accentuat criza, dar și numărul de furturi, de tâlhării. Orașul a devenit tot mai nesigur, se împușcă în mijlocul străzii. Eu cred că este nevoie de mai multă siguranță, iar pentru a o garanta este nevoie de bani. Primarul Alemanno spune că nu sunt bani și deci nu se poate face nimic. Eu răspund: Sunt 29 de comisariate în care Poliția este găzduită în edificii private. Se plătesc 14,5 milioane de euro pe an chirie. În fiecare cartier există sedii ale primăriei care nu sunt folosite. Eu, ca primar, voi merge la ministrul de Interne și îi voi spune: „Eu îți dau edificii pentru a găzdui Poliția. Tu în cinci ani vei economisi 80 milioane di euro. În loc de o mașină pe noapte într-un municipiu de 200 de mii de locuitori, eu vreau 10 mașini.” Aceasta este ceea ce face un primar: a veni cu idei pentru a îmbunătăți calitatea vieții din orașul lui, iar siguranța este esențială.»

Care este mesajul dumneavoastră pentru cetățenii români din Capitală?

«Românii să creadă că aceasta este o capitala internațională, un oraș în care pot să traiască cu familia, în care pot să își crească fiii, cu acea frumusețe, inteligență pe care am văzut-o atunci când am dat startul unui meci de fotbal dintre o echipă de români și una de italieni. Sportul este unul dintre semnalele cele mai puternice care se pot da: de multiculturalitate.»

C.V.

Ignazio Marino, 58 de ani, s-a născut la Genova, din mamă elvețiană și tată sicilian. De meserie medic chirurg, profesor universitar de chirurgia transplanturilor, este din 2006 senator PD. Este căsătorit, are o fiică. Este candidatul la funcția de primar al Romei pentru centru-stânga pentru alegerile administrative din 26-27 mai, după ce a câștigat pe 7 aprilie alegerile primare. A lucrat la centrele universitare de transplant din Cambridge (UK), Pittsburgh și Philadephia. Ignazio Marino este unul din componenții echipei care a efectuat, în 28 iunie 1992 și 10 ianuarie 1993, singurele două xenotransplanturi de ficat de la babuin la om din istorie. Tot Marino este cel care a realizat primul transplant către o persoană seropozitivă în Italia.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version