Data alegerilor locale a fost fixată pe 5 iunie. Cu maxim 40 de zile înainte, cetăţenii comunitari care doresc să voteze vor trebui să se înscrie pe listele suplimentare.
Mai este puţin timp în care puteţi decide dacă participaţi la alegerile locale. Cetăţenii români, polonezi sau ai altor ţări UE care trăiesc în una dintre cele 1.300 de localităţi italiene care îşi vor schimba în iunie primarul şi consilierii locali au timp până pe 26 aprilie să se înscrie pe listele electorale suplimentare.
Ministrul de Interne Angelino Alfano a fixat prin decret alegerile în ziua de duminică 5 iunie (cu eventual balotaj pe 19 iunie) oficializând o dată care deja circula de mai mult timp. Înscrierea pe listele suplimentare de la primăria de rezidenţă, pas indispensabil pentru imigranţii comunitari care doresc să se bucure de dreptul de vot, trebuie însă făcută până cu 40 de zile înainte de alegeri.
Înscrierea nu este dificilă, este de-ajuns o cerere adresată primarului. La unele Primării este posibil să faceţi acest lucru şi prin poştă, fax sau online, aşadar este convenabil să vă informaţi la biroul electoral. Odată ce v-aţi înscris rămâneţi pe listă pentru toate alegerile ulterioare şi, dacă vă mutaţi, înscrierea trece de pe lista electorală a fostei Primării pe cea din noua localitate de rezidenţă.
Cei care sunt pe liste pot şi să candideze la funcţia de consilier local (cea de primar şi viceprimar este rezervată italienilor). Pentru a face acest lucru, după cum explică instrucţiunile emise de Ministerul de Interne, imigranţii comunitarii trebuie să prezinte şi un certificat eliberat de ţara de origine care să confirme că nu şi-au pierdut dreptul de a fi aleşi.
Dreptul de vot al comunitarilor din Italia până acum aproape a rămas numai pe hârtie. Puţini se înscriu pe listele suplimentare, puţini se prezintă la urne, puţini candidează la alegeri. Există lipsă de informare şi dezinteres printre potenţialii electori, dar şi (lucru şi mai grav) puţină atenţie din partea instituţiilor care ar trebui să-i informeze privind acest drept şi a forţelor politice care vorbesc mult despre imigranţi, dar puţin cu imigranţii.
Anul acesta se votează în peste 1.300 de localităţi, incluse fiind oraşe foarte populate precum Roma, Milano, Napoli, Torino şi Bologna. Sute de mii de imigranţi ar putea să-şi exprime opţiunea. Câţi vor decide să participe?
Elvio Pasca
Citiți și: