Menu
in

Italia, alegeri locale 2016. Votează şi românii, însă trebuie să îndeplinească o condiție: să se înscrie!

Roma, Milano, Napoli, Torino şi Bologna sunt numai cele mai populate dintre cele peste 1.300 de localităţi unde în iunie se va merge la vot pentru alegerile administrative 2016. O întâlnire care îi vizează şi pe români, polonezi, bulgari şi pe cetăţenii altor ţări ale Uniunii Europene care trăiesc în acele localităţi.

Cetăţenii comunitari care trăiesc în Italia pot de fapt vota la alegerile locale, alegând la egalitate cu italienii consilieri şi primar, şi pot şi să candideze la funcţia de consilier. Însă spre deosebire de italieni, pentru a beneficia de electorat activ şi pasiv trebuie să se înscrie din timp pe o listă electorală suplimentară la Primăria de rezidenţă.

 Vin alegerile, presa italiană descoperă românul ”votant”

Înscrierea este simplă, este de-ajuns să prezentaţi la biroul electoral o cerere adresată primarului la care să anexaţi copia documentului de identitate. Formularul poate varia uşor de la primărie la primărie şi în unele cazuri este posibil ca cererea să poată fi trimisă prin poştă, online sau prin fax. Odată înscris rămâneţi astfel şi pentru toatele alegerile succesive şi, dacă dacă vă schimbaţi rezidenţa, sunteţi în mod automat înscris pe lista suplimentară a noii Primării.

Când să vă înscrieţi? În orice moment al anului, însă cu cel puţin 40 de zile înainte de alegeri. Data alegerilor locale 2016 nu a fost încă fixată în mod oficial (se vorbeşte de 6 sau 12 iunie), însă oricum ar trebui să existe timp cel puţin până în aprilie pentru prezentarea cererii.

Această procedură suplimentară până acum a descurajat mulţi cetăţeni UE să participe la alegeri. Dacă acesteia i se adaugă dezinformarea (câte Primării îşi informează rezidenţii privind această posibilitate?), dezinteresul imigranţilor faţă de politică şi a lumii politice faţă de aceşti potenţiali alegători (câţi candidaţi întâlnesc comunităţile sau fac campanii electorale ţintite?) se înţeleg motivele unei afluenţe la urne până acum tot mai redusă.

Se vor schimba lucrurile odată cu alegerile locale 2016? Cu siguranţă, însă Primăriile şi lumea politică ar face bine să se activeze pentru a sensibiliza cetăţenii UE în vederea alegerilor. Mai ales că aceia care au rezidenţa în localităţile în care se votează, de data aceasta sunt cu adevărat mulţi: este de-ajuns să te gândeşti la cei 120.000, în mare majoritate români, care trăiesc la Roma. Alegerile lor s-ar putea face simţite.

Elvio Pasca


Citește și:

 Maria Ungurean candidează la Torino. ”Viitorul comunității românești depinde de implicarea tinerilor”

 ”Sunt pe meterezele Partidului Democrat de când am venit în Italia”. Elena Putina, candidată la Torino

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version