Menu
in

Ion Săvoiu, candidat la Senat: „Diaspora considerată un coş de gunoi”

Ion Săvoiu, fost coordonator al PDL în Italia va candida pentru ocuparea unui loc în Senatul României, pe listele Partidului Ecologist Român (PER). În opinia sa, politica românească nu ia deloc în considerare Diaspora, considerând-o ca pe un "coş de gunoi". Săvoiu ne-a explicat relaţiile pe care le-a avut cu parlamentarii Brînză şi Badea, motivele pentru care a decis să candideze, precum şi problemele urgente care ar trebui rezolvate imediat după alegeri, de către viitorii aleşi ai Diasporei.

Ion Săvoiu are 40 de ani şi este originar din judeţul Gorj. A terminat facultatea de Ştiinţe Politice şi are un Master în ştiinţe juridice la Academia de Poliţie "Alexandru Iona Cuza" din Bucureşti. A făcut cursuri de perfecţionare în relaţii internaţionale la Institutul Diplomatic din Bucureşti iar în prezent este un prosper om de afaceri. "Marea mea dragoste, din punct de vedere al afacerilor rămâne cafeaua. Pe lângă alte ocupaţii, aceasta îmi aduce cea mai mare bucurie." ne-a declarat Săvoiu.

A venit în Italia în 1995 "respectând moda acelor timpuri". Activitatea politică a început-o în ţară, continuând-o în Italia, iar patru ani a fost consilier parlamentar al deputatului William Brînză, "pe statul de plată". "Era în mintea multor români să îşi caute norocul în străinătate. Am ales şi eu această variantă şi nu am regretat. În prezent mă consider o persoană realizată din punct de vedere material, am o familie deosebită şi politica mi-a adus destule satisfacţii. În ultimii ani am fost alături de deputatul William Brînză, am participat în mai bine de jumătate din acţiunile sale."

Ion Săvoiu va participa la alegerile din 9 decembrie pe listele Partidului Ecologist Român. L-am întrebat de ce a renunţat la PDL. "Contactul cu PER este de foarte mult timp. De mai bine de un an, de când eram coordonator PDL în Italia,  ni s-a propus colaborarea pe probleme ale Diasporei. PER este un partid de orientare centru-dreapta, deci rămânem în acelaşi context politic. Eu o consider o nouă încercare într-o aceeaşi dimensiune."

Dreptul de a candida

Săvoiu consideră că activitatea politică mai ales din ultimii patru ani şi experienţa acumulată îi dau dreptul să candideze. El consideră că activitatea unui politician are o parte, cea mai consistentă, care nu apare în ziare sau nu e făcută public.

"Mă deranjează criticile gratuite. E uşor să stai în spatele unui monitor, să dai sfaturi şi să critici fără să cunoşti activitatea unui politician. Cel puţin în cazul deputatului Brînză, al cărui consilier sunt de patru ani, au fost destule momente în care, pe siturile de socializare mai ales, a primit tot felul de critici, fără însă ca cei care interveneau să cunoască problemele pe care echipa dumnealui le-a rezolvat.

Sunt foarte multe cazuri în care românii au fost implicaţi în accidente de muncă, litigii de ordin sindical, repatrieri, relaţii cu autorităţile statului, etc. Oficial au fost în jur de 470 de acţiuni, dar problemele rezolvate au fost mult mai multe."

Deşi nu va mai fi în echipa deputatului Brînză, raporturile rămân în continuare. "Participând la alegeri pe listele unui alt partid, decât cel în care am activat, PDL, s-ar putea crede că am încetat relaţiile cu William Brînză. Nici vorbă de aşa ceva, înainte de toate suntem foarte buni prieteni, există o relaţie specială. Indiferent de rezultatul la alegeri vom continua să colaborăm pentru proiectele pe care le-am început şi nu sunt puţine."

Rebel în PDL

Deşi coordonator PDL în Italia, Ion Săvoiu a avut, mai ales în ultimul an, unele acţiuni care nu au fost desfăşurate conform indicaţiilor de partid. "Am încercat de nenumărate ori să explic celor de la Bucureşti că politica din Diaspora e diferită iar problematica trebuie privită mai atent. Am fost dezamăgit, de exemplu, atunci când, la ultimele alegeri din PDL, Diaspora a fost practiv ignorată. Nu a fost ales niciun membru din afara ţării în Biroul Permanent. A fost ca o palmă. O altă decizie contrară pe care am luat-o a fost participarea la votul de le Referendum. Am încercat atunci să explic că Diaspora trebuie să voteze, trebuie să arate că există din punct de vedere politic. Am fost criticat şi nu asta m-a deranjat, ci faptul că nu s-a înţeles mesajul nostru."

Despre candidaţii altor partide, Săvoiu e convins că au fost "exilaţi": "În afară de foştii parlamentari, niciun alt candidat nu a avut contacte cu problemele românilor din străinătate, iar asta dovedeşte cât de preocupaţi sunt cei din ţară de problemele milioanelor de români din Diaspora. Dacă ne uităm cine sunt candidaţii, vom vedea că nu mai e niciunul care trăieşte în străinătate şi că habar nu au despre ce se întâmplă aici. Au fost exilaţi iar asta dovedeşte că Diaspora e considerată ca un coş de gunoi al politicii româneşti."

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version