Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a participat duminică 12 iunie, la Roma, la o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii române din Italia. Întâlnirea, organizată de PSD Diaspora, a avut loc într-o sală de conferinţe a hotelului Parco dei Principi de lângă Villa Borghese. Peste 200 de români au venit să-l vadă pe fostul preşedinte al României. Ion Iliescu a primit cu această ocazie titlul de membru de onoare al Asociaţiei Românilor din Italia.
Ion Iliescu a venit la Roma pe 10 iunie pentru a participa la sesiunea anuală a Academiei Europene de Relaţii Economice şi Culturale (AEREC), unde a ţinut un discurs despre problema discriminării femeilor în societatea actuală Aşa cum scrie pe blogul său, fostul preşedinte a revăzut la Roma doi vechi prieteni: Marco Panella, şeful radicalilor italieni (pe care-l cunoaşte din 1956) şi fostul ministru de externe al Italiei, Gianni de Michelis, „prima personalitate politică pe care am întâlnit-o în cursul primei mele vizite în Italia, în calitate de şef al statului în 1991”, scrie Ion Iliescu.
Pe 12 iunie, fostul preşedinte al României s-a întâlnit cu circa 200 de români, majoritatea membri şi simpatizanţi PSD. Ion Iliescu a împărţit autografe şi strângeri de mână, apoi a început discursul criticând acţiunile actualului preşedinte: „Traian Băsescu este împotriva statului social, uitând că el este preşedinte care să slujească Constituţia României, care defineşte statul român ca un stat democratic. Face confuzii majore în legătură cu anumite concepte.
Conceptul de stat social s-a născut în Europa acum vreo 200 de ani. Jean Jaques Rousseau, înainte de Revoluţia Franceză, vorbea de contractul social. Adică statul modern. Preşedintele ţării este primul slujbaş al ţării, care trebuie să apere Constituţia şi principiile ei. Din păcate, preşedintele nostru de astăzi are mai puţină cultură, instrucţie şi pregătire generală, pe lângă nişte porniri specifice populismului.
Această rămânere în urmă în plan politic se reflectă în toate: se reflectă în nivelul nostru de dezvoltare generală, în nivelul de educaţie civică, în sărăcia care încă domină viaţa multor români. Aceste diferenţe s-au accentuat fundamental, în loc să se reducă aceste discrepanţe. Dar economia de piaţă a generat dintotdeauna polarizare socială„, a declarat fostul preşedinte al României.
După discursul lui Ion Iliescu, deputatul Cristian Rizea, preşedintele PSD Diaspora, a făcut o comparaţie între prestaţia fostului preşedinte şi cea a actualului preşedinte al ţării, afirmând că Iliescu a fost un garant al Constituţiei, ceea ce nu se întâmplă acum.
Prezent la masa prezidiului, un reprezentant al PD Italia a afirmat că este mândru că are ocazia să stea alături de Ion Iliescu, „un exemplu al democraţiei europene„.
La întâlnire au fost discutate atât aspecte legate de situaţia actuală a României, din punct de vedere economic şi politic, cât şi aspecte legate de problemele cu care se confrunta comunităţile de români în Italia.
La sfârşit, fostul preşedinte a primit titlul de membru de onoare al Asociaţiei Românilor din Italia. Eugen Terteleac, preşedintele ARI, a precizat că este al patrulea titlu de acest fel acordat de ARI, după cele acordate lui Adrian Păunescu, Victor Ponta şi Papa Benedict al XVI-lea. Terteleac a anunţat cu această ocazie că anul acesta ARI va organiza la Roma festivalul Callatis, eveniment ce reuneşte asociaţii ale românilor din toată lumea.
Daniel Neamu
Lansare de carte la Roma
Printr-un comunicat de presa, PSD Diaspora anunţa că Ion Iliescu îşi va lansa la Roma ultima sa carte, „După 20 de ani. 1989 – an de cotitură în istoria naţională şi în viaţa internaţională”. O surpriză plăcută a fost faptul că foarte mulţi români prezenţi îşi procuraseră din România această carte, pentru a beneficia de un autograf din partea lui Ion Iliescu, se arata într-un comunicat al PSD Diaspora.