Menu
in

Interviu exclusiv / Mircea Geoană: «Triplarea parlamentarilor diasporei»

În luna martie, senatorul Mircea Geoană a anunţat înfiinţarea unui nou partid de stânga, Partidul Social Românesc (PSRO), ca răspuns la ”grava deviere de la identitatea de stânga a PSD-ului condus de Victor Ponta”.

Geoană a spus că propune noul proiect în locul „sultanatului politic al lui Victor Ponta”.

I-am adresat câteva întrebări lui Mircea Geoană cu privire la intenţiile PSR în diaspora.


Domnule Mircea Geoană, PSRO are o politica dedicata special Diasporei? Care sunt, în opinia dumneavoastră, cele mai importante şi mai urgente chestiuni care trebuie rezolvate pentru românii din străinatate?

«Partidul Social Românesc a fost creat pentru a reprezenta interesele românilor, indiferent de locul în care trăiesc şi muncesc. De aici şi numele nostru. Social, pentru că România şi românii au nevoie de o atenţie mai mare din partea statului. Românesc, pentru că trebuie să reîncepem să fim mândri de noi şi de ţara noastră.

Programul nostru politic – România Socială – este contribuţia stângii la Noul Proiect de Ţară. Sunt 160 de măsuri concrete menite să aducă un deceniu de dezvoltare pentru România. Primul Proiect de Ţară – aderarea la NATO şi UE – a fost îndeplinit. Noul Proiect trebuie să genereze şi nivelul de trai din Occident pentru români.

Cred că românii din diaspora vor să rezolvăm problemele sociale şi economice de acasă, pentru a se putea reîntoarce. Cred că asta îşi doresc şi părinţii lor, care au rămas singuri şi se tem că vor avea o batrâneţe lipsită de afecţiunea copiilor. Eu şi P.S.RO considerăm că educaţia şi sănătatea trebuie să devină o prioritate pentru noi. Doar o ţară educată şi sănătoasă poate munci pentru un viitor mai bun. Şi mai este ceva. Cu toţii merităm o şansă corectă în viaţă, indiferent de locul sau familia în care ne-am născut.

Iar cât sunt acolo, printre străini, românii merită respect din partea statului lor. O şcoală de duminică pentru copiii care vor să înveţe limba română, un Program de asistenţă socială şi sprijin pentru Românii de Pretutindeni, posibilitatea de a-şi plăti contribuţiile sociale, astfel încât să poată avea o bătrâneţe liniştită acasă, şi un mecanism de consultare permanentă cu statul român.»

Care este politica partidului legată de reforma codului electoral şi votul prin corespondenţă? PSRO are o propunere separată despre votul în diaspora sau susţine propunerile deja existente, cele ale deputatului Eugen Tomac şi PNL?

«În primul rând, PSRO susţine triplarea numărului de parlamentari care să reprezinte românii din diaspora, de la 6 câţi sunt acum la 18.

În al doilea rând, pentru a avea un dialog permanent cu Diaspora românească, PSRO propune înfiinţarea unui organism intitulat Consiliul Naţional pentru Românii de Pretutindeni, a cărui prioritate va fi respectarea drepturilor cetăţenilor români care trăiesc şi muncesc în afara ţării. Din acest Consiliu vor face parte reprezentanţi ai diasporei şi reprezentanţi ai statului român care să identifice şi să găsească soluţii comune pentru problemele şi proiectele comunităţilor de români.

PSRO consideră că doar prin implicarea şi recredibilizarea autorităţilor române în faţa propriilor cetăţeni din diaspora vom redobândi respectul acestora şi credibilitatea în faţa autorităţilor şi cetăţenilor din ţările ce găzduiesc comunităţi importante de români.

În ceea ce priveşte sistemul de vot, PSRO susţine introducerea votului prin corespondenţă şi a unui registru electronic, gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă, de înregistrare pe listele electorale pentru românii aflaţi dincolo de graniţele ţării. Prin acest demers legislativ se asigură dreptul democratic al tuturor românilor de a-şi exprima, prin vot, susţinerea politică faţă de un candidat sau un partid politic la alegerile prezidenţiale şi parlamentare. »

Românii din străinătate cer sancţionarea ambasadorilor din ţările unde au fost mari probleme la votul din noiembrie anul trecut. Care au fost, în opinia dumneavoastră, punctele cele sensibile şi unde ar trebui schimbaţi ambasadorii sau consulii?

«Ce s-a întâmplat pe 2 şi 16 noiembrie 2014 în diaspora a fost cea mai mare palmă data democraţiei româneşti de la mineriade încoace. Dar decizia politică a aparţinut lui Victor Ponta şi echipei lui de campanie. Şi de aceea, el nu poate scăpa nepedepsit din punct de vedere politic.

Însă, într-adevăr, sunt ţări în care desemnarea ambasadorilor sau a consulilor generali nu a fost făcută pe criterii de profesionalism, ci pe criterii politice. Pentru a rezolva această problemă, PSRO susţine desemnarea de ambasadori şi consuli generali ai României exclusiv din rândul Corpului diplomatic profesionist, pentru depolitizarea MAE, după model britanic sau italian.»

Există filiale ale partidului sau grupuri concrete de simpatizanţi ai partidului în diaspora?

«P.S.RO este singurul partid din România care are în Statut trei funcţii de vicepreşedinte pentru Diaspora. Pentru că trebuie să ne adaptăm la realitatea anului 2015. Grupuri de iniţiativă avem în majoritatea ţărilor din Europa şi în SUA. Dar Partidul Social Românesc este un partid deschis şi îi aşteptăm alături de noi pe toţi oamenii de stânga care respectă 3 criterii esenţiale: profesionalism, integritate şi patriotism. Cei care vor să contribuie online, într-o primă fază, sunt invitaţi să între pe www.psro.ro şi să ne transmită sugestiile lor.»

Aveţi în program, în viitorul apropiat, întâlniri cu românii din străinătate?

«Lucrăm astăzi la un calendar de activităţi în ţară şi în străinătate. Şi ne vom întâlni şi consulta cu toţi românii care vor dori acest lucru. Stiţi, pentru noi, românii au aceleaşi drepturi, fie că trăiesc în ţară sau în străinătate. Cu toţii merită acelaşi respect şi apreciere.

«Şi aş vrea să mai fac un comentariu. Ce se întâmplă astăzi cu imigranţii din ţările nord-africane este o tragedie. 219.000 de imigranţi şi 3.500 de morţi în 2014: cifra dramatică a asaltului către Europa a unei generaţii disperate de tineri africani care încearcă, cu preţul vieţii, să scape de sărăcie şi conflict. Din păcate, sentimentul anti-imigranti va creşte în Europa, lovind, prin ricoşeu, şi masiva diasporă românească şi est-europeană. »

Andi Rădiu

Geoană: „Trebuie înfiinţat un minister al românilor din diaspora”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version