Cum aţi ajuns la Congresul FLI?
«Am fost invitată să particip la acest congres de către un membru al FLI, domnul Robert Araveicei, român stabilit ȋn Italia. Domnul Araveicei m-a contactat după o discuţie pe care a avut-o cu reprezentanţii FLI, care s-au arătat interesaţi de o colaborare cu Partidul Naţional Liberal. Tinând cont de faptul că PNL şi-a propus să se implice ȋn proiecte dedicate românilor din diaspora, am considerat că un astfel de acord ar fi util. Astfel că, Biroul Politic al PNL mi-a acordat mandatul de a participa şi de a transmite mesajul nostru membrilor FLI.»
Aţi avut discuţii cu lideri ai partidului italian?
«M-am ȋntalnit şi am discutat cu preşedintele, Gianfranco Fini, cu Secretarul General al FLI, Andrea Ronchi, dar şi cu senatorul Candido De Angelis, deputatul Luca Belloti şi deputatul Italo Bocchino. Am transmis mesajul PNL prin care salutăm ȋnfiinţarea FLI, ȋntr-un moment ȋn care Italia are nevoie de o forţă politică dedicată rezolvării problemelor economice şi sociale cu care se confruntă această ţară, prin promovarea unor politici liberale care să aduc bunăstare. PNL a susţinut şi va susţine ȋntotdeauna integrarea socială şi politică a cetăţenilor români ȋn ţările ȋn care au ales să trăiască, iar din acest punct de vedere suntem ȋn deplin acord cu politica pe care o promovează FLI ȋn acest sens. Pentru noi este foarte clar că atât politicile liberale ȋn domeniul economic cât şi susţinerea integrării imigranţilor sunt şi ȋn beneficiul românilor care trăiesc ȋn Italia.»
Au fost prezenţi şi români rezidenţi ȋn Italia, simpatizanţi ai ambelor partide?
«Din cȋte ştiu eu, doar Robert Araveicei, membru al acestui partid, a fost prezent. După cum probabil ştiţi, ȋn general la congresele partidelor participă doar membrii formaţiunilor.»
Cum vedeţi o posibilă ȋnfiinţare a unei organizaţii liberale ȋn Italia?
«Partidul National Liberal are deja un proiect prin care ȋşi propune să fie mult mai prezent ȋn diaspora. Consider că este important ca un partid să se ocupe şi de politica externă, nu doar de cea internă, dar şi de nevoile cetăţenilor români care trăiesc ȋn afara graniţelor. Sigur că ne dorim să strângem cât mai mulţi români ȋn jurul proiectelor liberale şi poate la un moment dat sub forma unor organizaţii, dar asta se va face pas cu pas, prin implicarea noastră alături de românii din Italia ȋn diferite activităţi culturale, sociale şi educaţionale.»
„Un acord PNL – FLI este dorit de ambele partide”
Ar fi posibil un acord PNL – FLI?
«Acest acord este dorit de ambele partide şi tocmai de aceea sper că, ȋn perioada următoare, să se concretizeze. După discuţiile pe care le-am avut cu liderii FLI, pot spune că aceştia au fost deschişi către o astfel de colaborare cu PNL. Alături de proiectele ȋn care PNL doreşte să se ȋmplice impreună cu comunitatea românilor din Italia, un acord cu FLI ar aduce o valoare adăugată din perspectiva sprijinului pe care comunitatea românilor ȋl poate primi inclusiv ȋn plan legislativ. PNL ȋşi doreşte ca prin toate mijloacele pe care le are la dispoziţie, inclusiv prin acest acord, să promoveze imaginea românilor punând ȋn evidenţă valorile noastre culturale, morale şi modelele de succes, care cu siguranţă predomină.
Noua alianţă PSD – PNL va avea efecte şi ȋn diaspora? Tinem cont că PSD a semnat deja un acord cu Partito Democratico din Italia.
«Uniunea Social Liberală a fost constituită ca o alternativă la dezastrul economic, social şi politic ȋn care se află România ȋn momentul de faţă. Tara noastră are nevoie mai mult decât oricând de soluţiile liberale care aduc creştere economică şi creare de locuri de muncă, dar şi de măsuri sociale, care să corecteze nedreptăţile făcute de actuala putere. In ceea ce priveşte diaspora, eu cred că fiecare partid trebuie să ȋşi stabilească modul prin care se poate implica pentru a sprijini comunităţile româneşti.»
Care sunt proiectele pe care le veţi iniţia sau le veţi susţine ȋncontinuare pentru românii din străinătate?
«In primul rând, cred că ar trebui să stabilim un dialog cu românii din diaspora pentru a şti, pe de o parte, care sunt nevoile şi grijile lor şi pe de altă parte, să vedem cum am putea să ne implicam noi pentru a rezolva o parte din aceste probleme. Până acum, acest dialog nu a existat sau a apărut sporadic, doar ȋn preajma campaniilor electorale din România.
Pe lângă evenimentele sociale, culturale şi educative pe care le vom organiza, PNL doreşte să lanseze şi un site pentru românii din Italia, care să cuprindă atât informaţii utile din România şi legislaţia românească dar şi informaţii cu privire la oportunităţi, drepturi şi obligatii pe care ei le au ȋn Italia.»
Andi Rădiu