Primarul Capitalei, primarii de sector, primarii oraşelor şi comunelor vor putea să-şi angajeze un consilier personal pentru relaţia cu diaspora. În plus, la prefecturi se va înființa un oficiu pentru relația cu diaspora.
Aceste prevederi fac parte dintr-o propunere legislativă semnată de 23 de deputaţi şi senatori PNL şi PSD. Iniţiativa a fost depusă în prima zi a sesiunii parlamentare de toamnă, pe 1 septembrie, şi se află în consultare publică la Camera deputaţilor, primă cameră sesizată. Inițiatorii sunt chiar parlamentarii de diaspora: deputații Aurelian Mihai și Mircea Lubanovici, precum și senatorul Viorel Badea. Ideea aparține însă lui Ştefan Stănăşel şi Leontin Cojocea, reprezentanţii CNCRI şi respectiv CASCRI din Italia. „Vă întrebați ce rol ar avea un consilier al administrației publice în relația cu diaspora? Dați-ne posibilitatea implicării directe si veti vedea nu ce rol ar putea sa aibă. Veti vedea ce rol important are!”, ne-a declarat Leontin Cojocea.
Gazeta Românească a cerut părerea parlamentarilor de diaspora, a unui ex-ministru și a celor trei candidați independenți anunțați până în momentul de față pentru alegerile parlamentare în circumscripția 43, diaspora.
Aici părerea candidaților independenți:
Bogdan Stanoevici, fost ministru delegat pentru relația cu românii de pretutindeni, nu este de acord cu legea propusă. El consideră că ”nu de consilieri pe lângă Primarii este nevoie. Ci de un Minister al Românilor de Pretutindeni.”
”Am citit cu atenţie propunerea de lege. Şi am refuzat să citesc numele autorilor ca să nu-mi influenţeze opinia… Şi apoi am recitit-o. Şi am mai făcut asta de două ori că să încerc să înţeleg ce vor să spune cei ce o propun. Şi cred că am înţeles ce propun cei trei semnatari. NIMIC. Praf în ochii românilor care mai cred că semnatarii propunerii de lege sunt preocupaţi de problemele românilor din străinătate. Apoi am citit numele autorilor Şi am înţeles. Există un singur scop al acestei propuneri şi aceste este strict electoral.
De ce această propunere apare acum? De ce nu s-au gândit la această propunere de lege la începutul mandatului ce le-a fost încredinţat? Răspunsul este la fel de simplu… Pentru că în forma actuală şi dacă ar fi votată, ar fi o lege ce n-ar servi la nimic. Ce va putea face un astfel de consilier? Nimic. Cum va orienta deciziile Primarului şi mai ales ale Consiliului Local sau Judeţean? În nici un fel. E doar propagandă de tip Coreea de Nord: NOI NE OCUPĂM DE VOI. DORMIŢI LINIŞTIŢI.
Şi apoi câteva întrebări simple: cum vom decide ce primării au nevoie de un consilier personal al primarului pe problema românilor din străinătate? Pentru că dintr-un oraş sau dintr-un sat au plecat poate câteva sute iar din altul, câţiva, sau nimeni. Cum vor putea acţiona aceşti consilieri pentru rezolvarea multiplelor probleme ce pot fi ridicate de către concetăţenii noştri ce au ales calea străinătăţii din motive economice? Şi cum vor face diferenţa aceşti consilieri între problemele românilor din Italia de exemplu şi problemele românilor din Serbia? Pentru că problemele sunt total diferite.
Nu de consilieri pe lângă Primarii este nevoie. Ci de un Minister al Românilor de Pretutindeni. Cu personal specializat şi buget adecvat. Sunt alte urgenţe, cum ar fi relaţia dintre personalul consular şi cetăţenii români… cum ar fi acompanierea copiilor născuţi în străinătate care revenind în ţară de naştere a parintilor se simt străini şi nu se pot adapta… cum ar fi protecţia muncii pentru românii din străinătate… cum ar fi ajutoare şi facilităţi specifice pentru românii ce se întorc acasă şi vor să investească în România… cum ar fi păstrarea limbii, a culturii şi a tradiţiilor românilor din teritoriile istorice… Şi multe multe multe alte urgenţe.
Dar e mult mai uşor să propunem o lege inaplicabilă şi inutilă, că să obţinem voturi, decât să propunem un pachet de măsuri concrete în interesul românilor de peste tot.
Nişte consilieri ar fi mult mai utili acolo în comunităţile românilor plecaţi, ca să ştie ce să ceară politicului. Din fericire există în diferite ţări, câteva asociaţii româneşti serioase care chiar fac treaba. Dar prea puţine din păcate.
Eu personal speram că acel Congres al Românilor de Pretutindeni, aşa cum îl vedeam eu, să emane acei „consilieri” cu adevărat utili şi reprezentativi. Din păcate Congresul l-au organizat alţii şi am văzut ce a ieşit. Păcat. Încă o şansă ratată. Şi acum tot ei vin cu o propunere de lege cel puţin fantezistă, ca să nu zic infantilă.
Domnilor parlamentari pentru Diaspora, duceţi-vă acasă. Poate că aveţi treabă şi noi vă reţinem cu adevăratele probleme ale românilor de pretutindeni. Mai bine beţi un ceai. E cu siguranţă mai util decât propunerea de lege pe care aţi făcut-o.”, ne-a declarat fostul ministru.
Andi Rădiu
a.radiu@ziarulromanesc.net