Menu
in

Florin Tătaru (PRU): «Românii din Diaspora trebuie să trimită în Parlament un român care a mâncat lângă ei pâinea amară a străinătății»

Florin Tătaru, candidat la Senat în străinătate pe listele Partidului România Unită (PRU) explică programul său electoral și intențiile sale politice după alegeri. Vorbește și despre PSD Diaspora, partidul în care a activat foarte mulți ani înainte de a intra în PRU.

Florin Tataru, care este esența programului tău politic cu care te prezinți în fața alegătorilor din diaspora?

«Programul meu politic a pornit de la nevoile reale ale comunității noastre, ale Diasporei. Împreună cu echipa mea, cu toți colegii de partid, din experiența noastră directă de emigranți și din sondajele realizate în mai multe țări, am făcut o sinteză a principalelor probleme. Cele care presează cel mai mult românii din afara țării.

Astfel a rezultat programul meu politic, cu obiectivele pe care mi le-am propus să le ating în calitate de senator de Diaspora. Sunt obiective foarte concrete, menite să rezolve probleme concrete, așa cum își doresc toți. Vi le enumăr pe scurt:

Scăderea taxelor serviciilor consulare și a documentelor necesare emigranților români: veșnica problemă a românilor din străinătate, care plătesc exagerat de mult pentru fiecare hârtie eliberată de misiunile diplomatice.

– Organizarea de grădinițe sau creșe în interiorul comunității, pentru sprijinirea tinerelor familii: pentru că familiile tinere sunt obligate să-și scadă nivelul de trai dramatic, pentru că unul dintre membri trebuie să renunțe la serviciu în favoarea creșterii copilului. Intenția noastră este să organizăm în interiorul comunității grădinițe cu program prelungit și în funcție de necesitățile reale. Acestea vor fi susținute parțial de stat, parțial din fonduri private, pentru a da o mână de ajutor reală familiilor.

– Crearea unui sistem de informare și asigurare a românilor care lucrează în străinătate, pentru a preveni dificultățile familiilor în caz de accident sau deces: pentru că este inuman să lași un mort ani de zile în morgă sau să apelezi mereu la mila bisericilor sau comunității pentru a repatria victima unui accident. Există soluții decente, normale, pe care intenționez să le implementez.

– Îmbogățirea experienței profesionale a administrațiilor locale din România, prin intermediul emigranților care s-au format ca specialiști în străinătate, in diverse domenii: prin programe de formare, schimburi de experiență, consultanță și multe alte forme. Nu neapărat printr-un consilier pus obligatoriu în primărie și plătit din banii sătenilor. Există soluții europene iar repatrierea experienței profesionale valorează mai mult decât banii în sine. Schimbarea României vine din Diasporă, mai ales în ceea ce privește mentalitatea și respectarea unui anumit standard de calitate.

– Simplificarea procedurii de recunoaștere și echivalare a studiilor din România: românii cu studii superioare sau calificări profesionale cerute pe piața muncii ar trebui să poată lucra la nivelul formării lor, cu recunoașterea studiilor și salarizare corespunzătoare. Astăzi, procedura de recunoaștere și echivalare a studiilor este anevoioasă și costisitoare. Trebuie implicate misiunile consulare și trebuie făcut lobby pentru acorduri între state, în vederea simplificării acestei proceduri.

Introducerea votului online, astfel încât să poată vota toți românii, oriunde s-ar afla: Este inadmisibil ca în secolul al XXI-lea, în plină Eră a Internetului și a transmisiei super-rapide de date la mari distanțe, cetățenilor români să le fie refuzat dreptul constituțional de a vota, cu indecenta scuză că nu se găsesc într-un anumit teritoriu sau lângă o anumită misiune consulară. Atât timp cât există sisteme super-securizate, cum ar fi cel bancar, care permit operațiuni esențiale pentru individ în deplină siguranță, votul online, prin internet trebuie implementat cât mai repede.»

Campania electorala a inceput de cateva zile, cu cati electori ai reușit să comunici, la câți a ajuns mesajul tău? Consideri că o campanie pe Facebok are șanse mai bune decât o campanie clasică, de întâlniri cu oamenii?

«În acest moment principalul mijloc de comunicare la nivel mondial este internetul. Obama a câștigat alegerile cu internetul, Trump la fel. Politica trebuie să țină pasul, oamenii nu mai au răbdare să obțină răspunsuri doar din ziare sau din conferințe de presă. Întâlnirile din asociațiile de români sunt foarte bune, frumoase, dar reușești să vorbești doar cu 50-100 de oameni. Pe internet te vede oricine dorește, ești complet expus, transparent și poți răspunde în timp real oricui are o întrebare, nelămurire sau problemă.

Apoi, realist și sincer vorbind, cum ajungi să comunici altfel celor 4,5 milioane de români împrăștiați prin lume? Faci turism inutil și costisitor, ca foștii noștri parlamentari de Diasporă? Poate, vreodată, domnul Viorel Badea ne va explica cu ce rezultat a cheltuit în 4 ani de mandat peste 75.000 de euro din banii oamenilor doar pentru a se deplasa prin lume.

Domnul Aurelian Mihai a cheltuit, tot făcând turism, 40.000 de euro cu rezultate zero. Bani risipiți, fără rezultate. Puneți la socoteală diurna, salariul, cei 2.000 de euro lunar încasați de fiecare dintre ei, alte decontări pe care nici măcar nu le fac publice și veți vedea cât de mare este gaura în bugetul României produsă doar de cei doi parlamentari în discuție. Repet, cu rezultate zero.

De aceea am ales să folosesc internetul pentru comunicare. Eviden particip la multe întâlniri publice, în asociații, la televiziuni, pe radio, la evenimente. Dar comunicarea de bază rămâne pe internet unde ajung în atenția a peste 100.000 de persoane săptămânal și unde dialogul se poate duce în timp real. De la începutul campaniei electorale am primit sute de mesaje private, cu tot atâtea întrebări, doleanțe, cereri și sugestii.»

Câte voturi speri să obții? De ce ar trebui să te voteze un român din diaspora?

«Sper să obțin numărul de voturi necesare atingerii obiectivelor noastre. Motivul pentru care ar trebui să mă voteze românii este foarte simplu: pentru că sunt de 20 de ani în Diasporă iar de 10 ani sunt activ atât în mediul socio-politic românesc, cât și în cel italian. Fac acțiuni de binefacere, am intermediat relații la nivel înalt româno-italiene, sunt activ social. Nu m-am lăudat niciodată cu asta, dar cei care mă cunosc direct știu exact ce-am realizat. Probabil cei care trec pe lângă sculptura capului lui Decebal din curtea Ambasadei nu și-au pus niciodată întrebarea cine l-a adus acolo, dar este una dintre realizările mele culturale de suflet. Despre copiii pe care i-am ajutat să obțină tratament de specialitate în spitalele italiene nu am vorbit niciodată, pentru că este decent să lași faptele să te reprezinte. Și multe alte acțiuni la care am pus umărul în cei 10 ani de experiență. Acum am decis să ajung în Parlamentul României pentru că efectiv este nevoie de unul dintre noi, din Diasporă, acolo. Cei care au fost până acum și-au dovedit capacitatea, prin rezultatele lor concrete. Adică zero.

Românii din Diaspora trebuie trimită în Parlament un român dintre ei, pe cineva care le cunoaște direct problemele și a mâncat lângă ei pâinea amară a străinătății. O persoană care este integră, care nu a fost implicată în scandaluri, care și-a menținut mereu cuvântul și care are tot interesul să lupte în numele lor. Sunt patriot, pentru că patriotismul adevărat îl înțelegi când ești departe de țară. Iar românii noștri trebuie ajutați, protejați și reprezentați oriunde s-ar afla. Iată de ce ar trebui să mă voteze diasporenii noștri.»

Ai fost printre fondatorii PSD Diaspora, ai plecat „cu scandal” cum se spune, după ce nu ai fost pus pe liste, în ce relații ești acum cu foștii colegi?

«Da, am fost unul dintre fondatorii PSD Diaspora dar n-am plecat „cu scandal”. M-am retras decent, cordial și cu respect față de foștii colegi, atunci când am înțeles că viziunile noastre erau divergente. Poziția mea a fost mereu luată în calcul și cred că am reușit să mă fac înțeles și apreciat de cei care au avut un cuvânt de spus în partid.»

Vorbește-ne despre noul tău partid, PRU, un partid naționalist care a protestat de multe ori împotriva „străinilor” care se amestecă în politica și economia României, dar mai ales împotriva ungurilor care ar cere prea multe drepturi.

«Partidul România Unită este un partid al patrioților, al celor care vor să oprească jaful național și înstrăinarea țării, indiferent de ce formă îmbracă acest act ticălos. Protestele sunt reacții la acțiuni anti-naționale, nu sunt mofturi. Când ți se fură din curte, te ridici și lupți. Se trece prea ușor cu vederea peste trădările naționale, dar din fericire oamenii, românii adevărați, au început să se trezească, să se opună celor care încă ne mai vând țara pentru a își face averi.»

Dacă nu vei câștiga un loc în Parlament, vei continua să faci politică, alături de PRU sau de alt partid?

«Cum toți știm, există viață și după alegeri iar, la fel de clar este faptul că alegerile sunt o competiție cu un singur câștigător, care ar trebui să fie poporul. Particip la aceste alegeri pentru că sunt convins că pot lăsa o urmă acolo pe unde trec și pot schimba lucrurile în bine. PRU este un partid a cărui doctrină și filozofie rezonează foarte mult cu modul în care eu simt că ar trebui să fie făcute lucrurile, cu propriile mele convingeri politice și sociale. »

De cine te temi cel mai mult în această campanie? De Viorel Badea, Marius Vili Sârbu sau de Daniel Țecu?

«În primul rând, eu prefer spiritul sportiv al competiției. Regulile sunt clare, informațiile la fel, fiecare vine cu bagajul lui de avantaje și dezavantaje. Nu vreau să plictisim cititorii cu performanțele profesionale negative ale unora dintre candidați, cu toate că ar trebui știute, pentru că au impact asupra noastră, a Diasporei. Pentru mine este o primă experiență și sunt un om al faptelor astfel încât prefer să lăsăm rezultatele alegerilor să vorbească.»

Cât ai cheltuit și cât vei mai cheltui în această campanie? De unde ai obținut fondurile?

«Fondurile sunt exclusiv personale. Sunt antreprenor, nu depind de nimeni astfel încât îmi suport singur cheltuielile. Am și prieteni apropiați, simpatizanți, oameni care cred în obiectivele mele și care mă ajută benevol cu diverse aspecte ale campaniei, cele mai multe de natură tehnică și cărora le mulțumesc din suflet cu această ocazie.»

Care este sloganul tău electoral?

„Implică-te! Împreună suntem schimbarea în bine!”

Sorin Cehan
s.cehan@ziarulromanesc.net

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version