Elena Cindroiu va candida pentru obţinerea unui loc în consiliul comunal, la alegerile locale din Marino, pe lista civică „Costruiamo il decentramento”. La Marino, localitate aflată în apropierea Romei, circa 10% din populaţie e formată din străini, din care peste 1500 sunt români. „Trebuie să fim reprezentaţi în consiliul local, am devenit o realitate a localităţii” ne-a declarat Elena.
Iubesc Italia, mă simt foarte bine aici, îmi place clima, ador gastronomia italiană, iar oamenii cu care am intrat în contact s-au dovedit a fi primitori şi deschişi.” ne-a spus Elena. „Nu voi uita însă niciodată că sunt româncă. Merg cu mare plăcere acasă, în România, am familia, prietenii, locurile dragi din copilărie. Legătura nu se va rupe niciodată” a completat ea.
Claudiu Stănăşel, cel mai tânăr candidat. „Orgoliul românilor din Prato”, candidat pe listele Forza Italia
Elena s-a adaptat rapid în Italia, nu a întâmpinat mari probleme, în afara celor obişnuite, legate de învăţarea limbii şi obţinerea documentelor de şedere în Italia. „Eu am venit în anul 2002, când încă era nevoie de permis de şedere. Fără documente şi cunoaşterea limbii e dificil pentru oricine să se integreze. Depăşind aceste probleme, am reuşit să particip la nişte cursuri profesionale, de coafeză şi în felul ăsta mi-am găsit şi un loc de muncă stabil. În prezent lucrez tot ca „parruchiera”, la Marino.”
Românca se consideră o fire deschisă, „îmi place să socializez” ne-a spus ea. „Prin natura meseriei, intru în contact cu foarte multe persoane, am fost mereu interesată de problemele lor, de problemele comunităţii de unde provin şi în general despre problemele din localitatea unde locuiesc.” a completat Elena.
Geanina Necsat, candidată pe listele socialiştilor la Marsciano: „Eu am devenit italiancă născută în România”
Listă civică de dreapta
Elena Cindroiu va candida pe o listă civică, „Costruiamo il decentramento”, listă care îl va susţine ca primar pe Fabio Silvagni. „Am dorit să intru în această listă civică datorită calităţii persoanelor care sunt şi în special a celui care a format-o, Stefano Cecchi, actualul preşedinte al consiliului comunal din Marino.
Împreună cu echipa care susţine această listă sper să apară şi rezultatele. Mă simt ca într-o familie acolo. Se comunică, se dezbat chestiuni importante pentru localitate, străinii fiind prezenţi în programul politic. Spre satisfacţia mea am fost acceptată şi sunt pregătită pentru campania electorală.” ne-a declata ea.
Românca nu se bazează doar pe voturile românilor. „Aşa după cum v-am mai spus, prin natura meseriei mele, am intrat în contact cu foarte multe persoane. De aici s-au creat amiciţii, prietenii. Voturile le aştept şi din partea canaţionalilor mei şi din partea prietenilor italieni. Am fost şi la primărie şi am reuşit să înscriu români care doreau să voteze. Păcat că înscrierile au fost doar până pe 15 aprilie. Mulţi nu au reuşit să ceară „tessera elettorale”.
Cristian Opriş, candidat NCD la Piombino: ”S-au înscris la vot destui români”
„Promit seriozitate”
Am întrebat-o pe Elena Cindroiu despre problemele românilor din Marino. „E clar că principala problemă o constituie lipsa locurilor de muncă. Eu nu pot promite locuri de muncă nimănui. Atunci când am putut, fără să ştiu că voi candida vreodată, am încercat să ajut pe cine am putut. Când se mai aude câte o informaţie o dai mai departe. Dar ca să promiţi în campanie electorală aşa ceva, nu cred că e o formulă cinstită.
Eu cred că în prezent există un zid între românii din Marino, străinii în general şi autorităţile locale. Prezenţa unui român în consiliu ar ridica tocmai această barieră. Problemele principale sunt legate de limbă, de practicarea unei meserii, de a fi informat despre legile pe care trebuie să le respecţi. De aici pleacă procesul de integrare. Eu, dacă e să promit ceva, pot garanta seriozitatea şi disponibilitatea pe care le voi avea în cazul în care voi fi consilier.” ne-a spus Elena.
Ştefan Ciuraru, candidat PD la Settimo Torinese: „Viitorul nostru este aici”
Importanţa voluntariatului
„Datele oficiale spun că în Marino sunt peste 1500 de români cu rezidenţă legală. Cu toate astea nu au fost acţiuni foarte mari ale comunităţii. Nu există biserică, nu există cursuri de limba română, nu există actiuni de voluntariat importante. Eu activez într-o asociaţie de voluntariat, „Insieme per lo svilupo”, care are iniţiative foarte frumoase, legate de copiii bolnavi sau azilul de bătrâni.
Dar mi-ar plăcea să îi încurajez pe conaţionalii mei să activeze în Protecţia Civilă, Crucea Roşie sau alte asociaţii de voluntariat. Şi aceste lucruri înseamnă integrare” a completat ea.
Pentru Elena, faptul că a fost acceptată să candideze îl consideră un început al unor acţiuni viitoare pe care doreşte să le iniţieze în beneficiul comunităţii. „Chiar dacă nu voi fi aleasă eu doresc să mă implic tot mai mult în viaţa localităţii, să înfiinţez poate chiar şi o asociaţie în care să-i atrag pe conaţionalii mei. În România nu cred că mă voi reîntoarce definitiv, mi-e bine aici, Italia a devenit noua mea casă. Tocmai de aceea încerc să construiesc aici viitorul meu.”
Andi Rădiu