Menu
in

Drumul unei profesoare din București, de la ”badante” la politiciană

Mariana Denisa Grapa este o româncă ce va candida la Siena pe lista civică de stânga “Siena Futura”. Are în programul electoral nu doar propuneri pentru români, ci în general pentru orașul în care locuiește.

Mariana Denisa Grapa are 45 de ani, este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității București, secția franceză română. A venit în Italia în urmă cu paisprezece ani, împinsă de situația economică foarte grea a profesorilor. “În 1999, în București, era o situație oarecum paradoxală: salariul unui profesor era în jur de 80 de dolari, iar chiria unei garsoniere, 100. Am încercat să fac un credit ipotecar pentru măcar o garsonieră confort III, dar cu venitul meu nicio bancă nu mă lua în considerare. Am hotărât să plec în Canada, dar via Italia, pentru că aveam nevoie de circa 10.000 de dolari. Am hotărât să muncesc o perioadă în Peninsulă, să-mi strâng banii necesari și să plec peste Ocean. Nu a fost să fie, am rămas în Italia.”

alături de Ștefan Stănășel, președintele CNCI, la una din întâlnirile cu comunitatea


Trecerea de la statutul de profesor în București, la cel de “badante” nu a fost tocmai ușor pentru româncă. Dar nu asta era cel mai greu de suportat. “Să treci de la o viață liberă, în București, la a fi constrâns să locuiești închis cu un bătrân, pe care să-l îngrijești sau să simți diferența dintre tumultul capitalei și un sătuc unde toți păreau morți, e mai greu decât să schimbi profesia.”

Începând cu anul 2003, Mariana Denisa Grapa obține permisul de muncă și documentele de rezidență necesare și alege să schimbe locul de muncă și stilul de viață. “Am renunțat la un “fix” unde aveam casă și salariu sigur, dar nu am mai acceptat asemenea situație. Am plecat la Florența, unde am lucrat într-un magazin faimos, consultantă de vânzări. A contat în primul rând faptul că știam foarte bine câteva limbi străine. La un asemenea loc de muncă trebuie și o anumită eleganță sau mod de comportament.”

”Au urmat apoi colaborări cu agenția de muncă Altro Lavoro Siena, în care m-am perfecționat în pregătirea documentelor pentru angajări, în special ale asistenților medicali. Am ținut cursuri de limbă italiană pentru noii sosiți în Italia. Apoi a urmat colaborarea cu CIGL Siena ca operator fiscal.”

A urmat cursurile de mediator intercultural din cadrul Universității pentru străini din Siena. “Din 2004 până în 2008 am urmat cursurile de mediator intercultural. Am participat prin programul Erasmus la un an de pregătire în Franța. Acolo am intrat în contact cu politica. Acolo am avut primele exemple concrete de femei care se băteau în politică.”

După primele experiențe politice din Franța, Denisa Grapa intră în contact cu politicieni locali ai PD. “Am crezut în politica PD. Vedeam toate acele propuneri despre cetățenie, pe care alt partid în Italia nu le mai avea, am simțit o oarecare apropiere față de străini, față de exercitarea dreptului lor la vot. Se știe că în PD, la alegerile primare pot participa și extracomunitarii. Impresia nu a rămas aceeași, deciziile am avut impresia că nu se iau chiar pe plan local, ci mai degrabă totul se ghidează după o anumită strategie națională. Eu aveam nevoie de persoane care doresc implicarea străinilor în politica locală. Nu-mi place demagogia.”

În anul 2011, românca înființează împreună cu alți români o asociație la Siena. “După înființarea asociației m-am ocupat de diferite servicii pentru membri. Am realizat că românii și străinii în general, au nevoie de informații, de puncte unde să ceară ajutorul. Sunt atât de multe necunoscute pentru italieni, nu mai vorbim despre străini, care nu știu limba și legile. Tot în această perioadă am participat la un proiect care se adresa îngrijitoarelor. Cursuri de calificare profesională și de obținere gratuită a carnetului de conducere. Lucruri importante pentru găsirea unui loc de muncă mai bun.”

Românca are în plan înființarea mai multor puncte pentru mediatori interculturali și interpreți. Cunoaște foarte bine situație deoarece este înscrisă în lista traducătorilor din cadrul Camerei de Comerț și a Tribunalului din Siena. “Acest lucru nu e necesar doar străinilor, ci orașului, în general. Am vorbit cu candidatul la primărie, cel pe care lista din care fac parte îl susține și e total de acord, chiar l-a trecut ca principal. Aici mă refer la prezența în spitale a mediatorilor și interpreților. Siena are un spital universitar faimos în străinătate și totodată e un oraș turistic. Are nevoie de asemenea servicii pentru a atrage cât mai multe persoane, turiști.”

Andi Rădiu

 

Valerica Țarcă, singura româncă pentru Primăria Romei

Alexandru Neacşu (PP-DD), candidat pe lista civică Marino Sindaco: ”Promit doar ce pot să fac”

Sorin Robu, candidat Idv la Corciano: ”A venit vremea să mă implic în politică”

Laura Tătaru, candidată în Roma XI, promite un ghișeu pentru români

Monica Mitrică, singurul candidat cu studii politice, pe listele dreptei la Fiumicino

Mihaela Merlușcă (PP-DD), candidat în circumscripția VI, Roma: „Am simțit mereu susținerea divină”

Lucia Cândea, candidată Udc la Porto Sant’Elpidio: “Vreau proiecte economice pentru românii din zonă”

Emilia Precup, candidată în circumscripția XV Roma: ”Sper într-o mobilizare a comunității din Cesano”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version