Menu
in

Deputatul Aurelian Mihai despre problemele românilor, discutate în cadrul Consiliului Consultativ Interinstituţional

Astăzi am participat la reuniunea Consiliului Consultativ Interinstituţional la sediul Ministerului Afacerilor Externe. Ceea ce nu apare încă în niciunul dintre comunicatele existente în mediul virtual, o sinteză referitoare la cele discutate în acea sală pe parcursul a aproape trei ore.

Au fost reprezentanţi din partea Radioului şi Televiziunii Romane, a Ministerelor de Interne şi Externe, Educaţiei Naţionale, a Secretariatului de Stat pentru Culte, din partea primului-ministru, ai Ministerului Muncii, ai BOR şi Camerei Deputaţilor din Parlamentul României.

În ceea ce mă priveşte am abordat următoarele subiecte:

 

  • -lipsa sprijinului care ar fi trebuit acordat candidaţilor romani în competiţia electorală în cadrul alegerilor electorale locale parţiale
  • -lipsa unui sprijin real a situaţiei bisericilor şi în general cultelor existente în diaspora, exemplificând de această dată ultimă problemă întâlnită în Lerida cu privire la lipsa sprijinului din partea statului român, a parohiei ortodoxe din localitate
  • -reducerea taxelor consulare destul de ridicate
  • -crearea unui Minister al Diasporei cu două departamente distincte: unul specializat în problemele comunităţilor istorice din jurul României şi celălalt specializat în problema situaţiei existente în cazul comunităţilor româneşti din străinătate, alte comunităţi decât cele istorice aflate în vecinătatea statului român
  • -lipsa cimitirelor ortodoxe acolo unde avem comunităţi de romani importante şi de unde cu siguranţă vom avea foarte multe persone care nu se vor repatria niciodată în ţara de origine
  • -problema secţiilor de votare.

 

Dacă în 2012, în cazul alegerilor parlamentare din 2012 aveam 295 de secţii de votare, în 2012 în cazul referenduumului aveam 301 secţii de votare, acum iată că avem 190 de secţii de votare, numărul acestora fiind deosebit de resctrictionat în principalele state unde întâlnim comunităţi numeroase de cetăţeni romani. De asemenea, în această situaţie, am adresat întrebarea reprezentantului asupra numărului de români din Europa, oficial, cifra care depăşeşte numai în colegiul meu 3 milioane de cetăţeni romani, ceea ce înseamnă că oficial avem 15% din populaţia ţării în Europa de Vest.

De asemenea, comparând situaţia celor peste 18 mii de secţii de votare în ţara cu cea de nici 200 de secţii de votare din diaspora, raportul este de 1% din totalul secţiilor de votare existente în diaspora şi de aproape 99% în ţară, rezultând o disproporţie uriaşă între procentul de 15% către 20% cetăţeni romani care trăiesc în afara statului român dar care se bucura de doar 1% din facilităţile oferite de statul roman.

O altă problemă pe care mi-am “permis” să o aduc în discuţie a fost cea legată de lipsa informaţiei în rândul cetăţenilor cu privire la consulatele itinerante. Am adresat Televiziunii Romane să informeze frecvent asupra consulatelor itinerante pentru că informaţia să sosească la timp pentru cetăţenii romani aflaţi departe de casă

Am atras, cum spuneam, atenţia că acei candidaţi romani, nici anul trecut în Roma, care au participat în alegerile municipale din Italia nu au fost sprijiniţi de reprezentanţi ai statului român. Am constatat acest lucru mai ales în Roma când am fost prezent alături de acei romani care au încercat să ne reprezinte din punct de vedere politic atât în Roma cât şi în localitatea învecinată Veletri.

Până în momentul de faţă nu a existat şi nici nu există un plan serios pentru a ne sprijini conaţionalii în această situaţie, motiv pentru care am propus ca fie ataşatul din cadrul consulatului românesc din zona respective, fie inclusiv consulii consulii romani să meargă alături de candidaţii romani din zona respectivă acordându-le sprijinul necesar celor mai curajoşi dintre români în planul reprezentării şi onoarei pe care cetăţenii romani care candidează în diaspora o aduc direct statului român.

Sprijinul românilor care candidează sau doresc să candideze atunci când au loc alegeri parlamentare în ţările în care se afla. Lipsa lobby-ului în cadrul comunităţilor româneşti, dezinteres major din partea statului nostru, subiect atins iniţial şi bine punctat de către colegul meu – domnul deputat Ninel Peia – secretarul Comisiei pentru comunităţile de romani din afara graniţelor ţării

Lipsa ordinii de zi şi anumite aspect care ţin de organizarea evenimentului de astăzi cât şi sprijinul direct şi nemijlocit pe care Parlamentul României îl acorda DPRP au fost punctate de către colegul meu -domnul deputat Mircea Dolha – vicepreşedintele Comisiei pentru comunităţile de romani din afara graniţelor ţării -transportul asigurat de către firme româneşti. 7

Întrebarea adresată ce către domnul ministru Stanoevici a venit pe fondul sensibilizării romanilor din diaspora care au găsit de cuviinţă să doneze alimente, haine, încălţăminte etc. ajutoare pentru sinistraţii din Teleorman, întrebarea cum spunea era cum să găsim o posibilitate de a trimite aceste ajutoare în ţara apelând la firme de transport româneşti care operează în străinătate.

I-am transmis domnului ministru că este urât din partea Guvernului roman să se adrezeze firmelor româneşti de transport/coletărie pentru gratuitate din moment ce la Secretariatul General al Guvernului României avem la dispoziţie un fond de urgenţă pentru situaţii de acest gen, îndemnându-l pe domnul ministru să de adreseze corespunzător.

Firmele româneşti au ajutat întotdeauna şi chiar gratuit în situaţii de acest gen, însă avem la dispoziţie fonduri special pentru astfel de situaţii.

Am insistat asupra faptului că prezenţa cetăţenilor români la vot este redusă ca număr insistând pe lipsa sprijinului statului român care în contrapartidă ne oferă servicii consulare la preţuri nesimţit de mari, exemplificând cazul unei familii din Almeria-Finana, unde pentru bebeluşii gemeni a plătit în urmă cu trei ani de zile peste 400 Euro pentru a obţine cele două certificate de naştere.

Vom vedea câte dintre aceste probleme le vom regăsi şi în ce stadiu la următorul eveniment de acest gen!

Am căutat să punctez câteva dintre problemele serioase şi cât mai diversificate pe care le întâlnim în diaspora, sperând în găsirea unor soluţii cu privire la o parte dintre situaţiile întâlnite, soluţii pe are le-am oferit în parte celor care astăzi au puterea, numai voinţa să respecte cetăţenii romani din străinătate să fie!

Aurelian Mihai – deputat Europa de Vest

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version