Menu
in

De ce nu au avut succes la alegeri românii din diasporă, ce spun William Brînză şi Cristian Rizea

În Italia au candidat circa 60 de români la alegerile locale. În Spania, unde deasemenea au avut loc alegeri locale, au candidat peste 100 de români. Dintre toţi candidaţii în cele două ţări unde se află cele mai mari comunităţi de români din străinătate, a câştigat un loc de consilier doar Adrian Ichim (ales la Cirie’, lângă Torino).

Ziare.com i-a întrebat pe deputaţii Wiliam Brînză, preşedintele PDL Diaspora, şi Cristian Rizea, preşedintele PSD Diaspora, ce părere au despre aceste rezultate slabe şi despre sprijinul pe care l-au acordat partidele politice româneşti, PDL şi PSD, candidaţilor din diaspora.

Cântarul faptelor

William Brînză: „Cine dă calificativul că au fost rezultate bune sau slabe? Personal îi felicit pentru curajul de a candida şi îi voi susţine să candideze şi la alegerile următoare.

Un om politic trebuie sa fie cunoscut prin faptele sale şi, în egală măsură, să fie recomandat de vectorii comunităţii. Aici aş da două exemple: asociaţiile de români cu notorietate şi liderii laici. Un om politic, înainte de a da piept cu potenţialii votanţi, trebuie să se evalueze de acasă pe cântarul faptelor sale şi asta îi va da cu aproximaţie rezultatul. (…) Oricum, este un pas important comparativ cu alegerile anterioare când numărul candidaţilor români a fost mult mai mic.

(…) Niciun membru al PDL din străinătate nu şi-a exprimat în mod oficial intenţia de a candida. În cazul în care ar fi făcut acest lucru, solicitarea ar fi fost analizată, ar fi trecut prin filtrul votului în Biroul Permanent al PDL Diaspora şi în mod cert ar fi primit sprijin.”

Lipsă de solidaritate

Cristian Rizea: „Din păcate, rezultatele foarte slabe obţinute (…) sunt cauzate, în principal, de faptul că românii nu sunt solidari cu românii! Nici măcar cetăţenii români dintr-o anumită comunitate nu şi-au votat compatriotul care candida pentru poziţia de consilier local!

Este imperios necesar ca românii din diaspora să nu mai fie dezbinaţi, iar eu cred că noi, clasa politică, putem avea un rol important în ceea ce priveşte acest aspect!

(…) Cu siguranţă la alegerile viitoare, cetăţenii romani care vor candida în Italia vor avea o şansă în plus în primul rând datorită acordului politic parafat între Victor Ponta şi Pier Luigi Bersani, omologul său italian, acord semnat la 14 ianuarie 2011 şi care reprezintă primul protocol încheiat vreodată între două partide politice din România şi Italia!

Acest acord va fi urmat, cât de curând, de un document similar cu partidul omolog din Spania, cu speranţa că românii de acolo vor putea deveni o voce respectată în peisajul politic spaniol!”

(sursa: ziare.com)

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version