Daniel Bălteanu, ultimul român rămas în cursa electorală – având în vedere că în regiunea Sicilia alegerile administrative au fost decalate cu două săptămâni – a obţinut doar 60 de voturi la Canicattì, lângă Agrigento. Alte circa 30 de voturi nominale i-au fost anulate. Bălteanu a candidat pe o listă civică de centru-dreapta, "Canicattì futuro", susţinându-l pe actualul primar Gaetano Cani.
Daniel Bălteanu, 32 de ani, originar din Petroşani, şi-a petrecut ultimii 9 ani în Sicilia, iar în prezent gestionează un centru de servicii internet dedicat imigranţilor, la Canicattì. «Pe liste au mai fost încă doi români, care, împreună, au obţinut sub 20 de voturi: e vorba de Manole Mădălina Gabriela (UDC), o tânără de 18 ani care a obţinut 14 voturi, şi Străluciuc Gheorghe (Lista Cuore) – 4 voturi. Eu am avut peste 70 de voturi nominale, din păcate peste 20 au fost anulate, pentru că alegătorii le-au scris greşit sau incomplet.
Spre exemplu, m-au sunat nişte susţinători să-mi spună: "Daniel, te-am votat şi o să ştii că te-am votat noi, pentru că ne-am semnat chiar unde am scris numele tău". Iată câteva din voturile anulate!»
Un rezultat slab, având în vedere că pe liste s-au inscris câteva sute de conaţionali. Care este explicaţia?
"În total, aproape 700 de români au solicitat carnetul electoral; dintre ei, circa 500 l-au şi ridicat. Dar nu toţi au votat: din calculele mele, în jur de 350 de români s-au prezentat la urne. Mulţi au votat candidaţi italieni, cred că au fost "influenţaţi" să o facă, dintr-un motiv sau altul.»
De altfel, la Canicattì, o alegătoare româncă a fost denunţată, după ce şi-a fotografiat buletinul în cabina de vot…
«Am auzit şi eu de presiuni care s-ar fi făcut asupra alegătorilor români, dar din păcate nu am probe ca să demonstrez cazuri de ilegalitate.»
Deci, cine e de vină de faptul că românii nu au votat cu un român, sau pur şi simplu nu au votat?
«Cred că e vorba despre o lipsa de experienţă a comunităţii, mai mult decât lipsa unei conştiinţe civice. Românii nu cunosc importanţa practică a participării, nu ştiu (încă) ce ar putea face, concret, un reprezentant al comunităţii în consiliul local.»
Cu ce impresii ai rămas din experienţa alegerilor?
«Am fost cel mai controversat candidat din toţi cei 426 prezenţi pe liste. Numele meu a fost pe buzele tuturor: unii se temeau că, având în spatele sutele de voturi ale comunităţii, voi putea dezechilibra situaţia politică în consiliul local. Mai multe formaţiuni mi-au cerut să candidez pe listele respective. Apoi, am fost şi ameninţat, cu puţin timp înainte de vot, când mi s-a cerut să mă retrag din cursa electorală. Până la urmă, am ales o listă care îmi dădea şanse reale să intru în consiliu, chiar cu câteva sute de voturi. Din păcate, nu a fost să fie.»
Care a fost momentul cel mai dificil din campanie?
«Un moment dificil a fost chiar în ziua alegerii, când s-a încheiat votul şi m-am dus la o secţie, să văd ce rezultate am obţinut. Am fost întâmpinat de circa 20 de italieni, care mi s-au adresat cu un ton agresiv: "Ai văzut, nu ai făcut nimic la alegeri, nu ai înţeles că noi nu vrem români în consiliu?".»
Si un aspect pozitiv?
«Cred că la Canicattì am creat, chiar cu puţine voturi, un precedent. Am arătat că am putea fi o forţă electorală. In plus, am avut ocazia, personal, să mă întâlnesc cu mai mulţi parlamentari sicilieni, cărora le-am spus nevoile comunităţii şi am fost ascultat. Cred că am reuşit să câştig respectul politicienilor din zonă. Ceea ce mă face să mă gândesc la viitor. Vreau să continui ce am început, să lucrez pentru comunitate. Voi deschide o asociaţie pe plan local (o filială a unei asociaţii din Catania): un prim eveniment pe agendă este chiar organizarea unei sărbători cu ocazia zilei copilului, de 1 iunie.»
Miruna Căjvăneanu
Citeste si: Daniel Balteanu vrea sa reprezinte 6000 de romani la Canicattì