Dario Fo, 89 de ani, dramaturg, scenograf, actor, a câștigat premiul Nobel pentru literatură în 1997. Este faimos pentru textele sale de satiră politică și pentru angajamentul său politic de stânga.
Laureatul Premiului Nobel: “Măcar au enervat anumite prostii pe care le-a spus Grillo. Cum sunt cele legate de imigranți…” Dario Fo nu-și ascunde simpatia pentru Movimento 5 Stelle. A semnat de scurt timp cu Beppe Grillo și Gianroberto Casaleggio o carte sub formă de dialog (“Il grillo canta sempre al tramonto”) care “devine un fel de ghid al mișcării”.
Într-un interviu publicat pe 7 martie de Repubblica ia însă distanță, în mod clar, față de anume declarații ale liderului mișcării privind imigrația. “Pe unii – subliniază Fo – i-au enervat anumite prostii pe care le-a spus Grillo, și pe care apoi le-a retractat. Cum ar fi legat de imigranți, care sunt aici de foarte mulți ani, și el nu era de acord să devină cetățeni italieni. Însă în carte există, apropo de asta, o declarație de-a mea, care a fost acceptată fără discuții”.
Antonia Dejeu despre afirmaţiile “rasiste” ale lui Grillo: “În M5S, doar italieni”
În realitate Grillo nu a retractat nimic până acum și în carte nu se vorbește în detaliu despre reforma cetățeniei, ci mai în general despre imigrație, într-un capitol dedicat problemelor sociale.
Dario Fo se lansează contra xenofobiei și spune că imigranții sunt o bogăție pentru Italia. Casaleggio povestește degradarea în care trăiesc refugiații înghesuiți în “Salaam Palace” din Roma. Apoi există faimoasa scrisoare a primarului din Lampedusa privind morțile pe mare.
Grillo şi imigraţia
Și Beppe Grillo? Vorbește despre debarcări și despre naufragii, citează “dimensiunea enormă a fenomenului: în numai câțiva ani la noi au sosit milioane de disperați”, propune să se finanțeze energiile reînnoibile în Maroc pentru crearea de locuri de muncă și de bogăție și să se oprească plecările, spune că “problema este imensă, însă nu trebuie tratată cu atitudinea grupurilor de suporteri”.
Apoi liderul M5S își explică poziția: “Ar trebui să se raționeze astfel: noi avem o anumită densitate, avem aceste locuri de muncă, avem o economie în criză, avem bani pentru un anumit număr de persoane, acestor persoane trebuie să li se garanteze drepturile fundamentale: sănătate, asistență, siguranță, educație. Europa ar trebui să participe la acest proces, însă îl ignoră!”.
Elvio Pasca