El a criticat campania „L’Italia sono anch’io”, ai cărei susţinători cer ca fiii străinilor născuţi în Italia să devină automat cetăţeni italieni”. Campania, susţinută de numeroşi lideri politici prevede strângerea de semnături, cu obiectivul de a cere schimbarea legii actuale.
Cunoscutul actor a explicat, pe propriul site, că mobilizarea naţională cu privire la acordarea cetăţeniei fiilor de imigranţi născuţi în Italia “nu ar avea sens”. Sau mai precis, adaugă Beppe Grillo, acea campanie are menirea de a “distrage atenţia” italienilor de la adevăratele probleme ale ţării.
Grillo a intervenit într-un moment politic delicat, după ce însuşi preşedintele Giorgio Napolitano a cerut public trecerea de la un sistem juridic de acrodare a cetăţeniei pe baza principiului de “jus sanguinis” la principiul “jus soli”.
Postarea lui Grillo a stârnit chiar criticile propriilor săi fani şi susţinători politici.
Printre contestatari, s-a aflat şi românca Antonia Dejeu, ea însăşi candidată, în 2011, la Bologna pe listele mişcării lui Grillo. Antonia a reuşit să obţină un post de consilier de circumscripţie, tocmai datorită rezultatului atins de gruparea sa politică.
“Luni, când Beppe Grillo a ascris acel post pe site-ul său, eu participam la o întâlnire la nivel local, unde discutam chiar despre oportunitatea de a susţine campania “L’Italia sono anch’io”. Eram la ceea ce se numeşte o adunare publică, unde fiecare cetăţean care se recunoşte în programul nostru politic poate participa la vot şi îşi poate expune punctul de vedere. Pot spune că, în acea ocazie, toţi cei prezenţi nu erau contrari susţinerii acestei campanii. Unii aveau dubii şi se întrebau dacă nu cumva campania ar putea încuraja sau favoriza imigraţia ilegală. Le-am răspuns tuturor, susţinându-mi punctul de vedere, favorabil participării la campanie”, a decalrat pentru Gazeta Românească Antonia Dejeu.
Iniţial, când a citit declaraţia lui Beppe Grillo pe site, Antonia recunoaşte că nu a exclus ca să fie vorba despre “una din provocările lui tipice, în care bate şaua ca să priceapă iapa”. De aceea, i-a răspuns imediat, chiar pe blogul său, explicându-i în mod foarte serios de ce este importantă, după părerea ei, susţinerea campaniei în favoarea imigranţilor.
Consiliera româncă, absolventă a Facultăţii de Filozofie de la Bucureşti, este hotărâtă să-şi urmeze “propria conştiinţă”, dar în acelaşi timp şi programul electoral cu care s-a prezentat la alegeri, care, precizează, “conţine, ca punct important pe lista de obiective integrarea imigranţilor”.
“Grillo nu e şeful nostru, e un megafon, o vitrină, unul dintre noi”
În ceea ce priveşte un posibil conflict de opinie deschis cu liderul mişcării din care face parte, Antonia adaugă: “Nici eu, nici responsabilul nostru (capogruppo)d in consiliul orăşenesc, Massimo Bugani, nu am reuşit să vorbim între timp cu Beppe. Precizez însă că noi avem regula „uno vale uno”: cetăţenii decid, fiecare potrivit conştiinţei sale, nu capul de partid sau secretarul politic. Pentru ca nici nu avem aşa ceva. Grillo nu e şeful nostru, e un megafon, o vitrină, dar în primul rând, e UNUL- „uno”, ca fiecare dintre noi. Faptul că nu am vorbit cu el nu ne împiedică, la Bologna, în consiliul comunal sau de cartier, să votăm după cum ne cer atât majoritatea cetaţenilor, cât şi conştiinţa noastra: Da.”
Tocmai pentru a sonda opinia celorlalţi colegi ai săi, Antonia a propus ca tema cetăţeniei să fie discutată şi supusă votului, printr-o procedură online.
O procedură la fel de liberă şi democratică ca aceea prin care liderul mişcării îşi postează pe blog propriile păreri.
Miruna Căjvăneanu