„Sunt convins că proiectul legii votului prin corespondenţă îi va face pe românii din comunităţile de peste hotare să ne aducă nu 100.000 de voturi, cum ne-au adus rândul trecut, ci un milion de voturi. Este un obiectiv pe care îl putem atinge dacă vom reuşi să dăm acest necesar semnal de înnoire”, a spus Baconschi, în discursul de susţinere a candidaturii sale la funcţia de prim-vicepreşedinte PDL.
„Un ministru de Externe nu poate face aşa ceva”, a spus Antonescu, într-o conferinţă de presă. „Motivul pentru care îi cer oficial primului ministru să-l destituie pe Teodor Baconschi e că în calitatea sa de ministru de externe domnia sa ne-a spus tuturor că proiectul legii privind introducerea votului prin corespondenţă e gândit ca un instrument de a procura voturi în mod fraudulos pentu PDL„, a declarat Antonescu.
Teodor Baconschi, ales duminică 15 mai în funcţia de prim- vicepreşedinte PDL, a declarat săptămâna trecută că participarea la vot a românilor din diaspora ar putea egala rata participării din ţară, dacă va fi introdus votul poştal.
Ministerul Afacerilor Externe a lansat pe 9 mai site-ul privind exercitarea prin corespondenţă a dreptului de vot de către alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.
Cu această ocazie, Baconschi a declarat: „În 2009, la turul al doilea, au participat, conform statisticilor oficiale, 4,7% dintre cetăţenii români din străinătate. (votul prin corespondenţă) deschide o cale alternativă care permite participarea mult mai largă la vot. (…) Într-o estimare de bun simţ, ar putea ajunge numărul celor care participă în ţară. In cazul acesta, dacă erau de zece ori mai puţini, ar putea fi de zece ori mai mulţi”.
Baconschi a apreciat că nu există „scrutin perfect”, dar „asta nu înseamnă că aici luăm în calcul vreo marjă de risc care să ne îngrijoreze. Este vorba despre vreun accident punctual, ici-colo”, a spus ministrul de externe, fost ambasador la Paris, unde românii au votat în 2009 într-un număr suspect de mare, declanşând protestele opoziţiei şi acuzaţiile de fraudă. „Beneficiul este că în loc să voteze de 10 ori mai puţin români decât la votul în ţară, o să avem posibilitatea ca cei care doresc să participe. Fiecare cetăţean va estima dacă doreşte să-şi exprime opţiunea”, a afirmat ministrul de externe.