Menu
in

Antreprenorii din PSD Italia au asociaţie

 

În luna ianuarie a acestui an a fost înfiinţată "Asociaţia Antreprenorilor Români" (ASSIR – "Associazione Imprenditori Rumeni") cu sediul la Torino. Asociaţia, formată din întreprinzători români rezidenţi în Italia, este condusă de Marian Turea, lider al organizaţiei PSD Torino. La Roma, filiala ASSIR este condusă de Florin Tătaru, preşedintele PSD din capitala Italiei. "Nu există nicio legătura între politică şi scopul asociaţiei", a ţinut ne precizeze preşedintele ASSIR.

"Nucleul ASSIR îşi are bazele în două oraşe cu tradiţie politică şi industrială: Roma şi Torino. Aici comunitatea românească este deosebit de prezentă, provinciile care înglobează cele două oraşe însumând peste 260.000 de rezidenţi. Membrii echipei de bază sunt ei înşişi oameni de afaceri care luptă cu hăţişul birocratic, cu taxele şi cu toate problemele conexe activităţilor desfăşurate." ne-a declarat preşedintele ASSIR.

 

Marian Turea, 45 de ani, originar din Galaţi, este în Italia de 20 de ani şi în toţi aceşti ani a cunoscut bine problemele celor care au imigrat în Italia. După mai multe locuri de muncă, ocazionale, a reuşit să practice meseria pentru care se pregătise în ţară, aceea de asistent medical.

"Deşi aveam o condiţie de viaţă decentă şi o profesiune asigurată, am părăsit România la 26 de ani, schimbând-o pentru o ţară mai democratică, unde respectul faţă de oameni şi faţă de munca acestora era la un nivel superior. În faza de integrare am muncit în construcţii, apoi ca ospătar, grădinar şi vânzător. După aproape şapte ani am reuşit să-mi reiau activitatea de bază, cea de asistent medical.

După alţi cinci ani de muncă în spitalele din Peninsulă, am pus bazele unei cooperative care oferea servicii profesionale de infirmerie. De-a lungul timpului m-am implicat în diverse organizaţii cu scop caritabil sau social, din 2012 fiind secretarul Asociaţiei "Together4You" al cărei scop este acela de a sprijini copiii bolnavi de cancer sau cu afecţiuni cardiace. În paralel cu activitatea lucrativă mi-am continuat studiile, la nivel universitar, orientându-mă către domeniul dreptului şi al relaţiilor internaţionale."

Sprijin pentru afaceri

Turea ne-a declarat că era necesară înfiinţarea unei asemenea asociaţii care să urmărească şi să ajute întreprinzătorii români din Italia. "Asociaţia Antreprenorilor Români reprezintă sinteza eforturilor ultimilor ani a echipei de profesionişti care este în spatele acesteia.

ASSIR a luat naştere în baza unor nevoi concrete şi din dorinţa de a ajuta cu fapte, nu doar cu vorbe şi acorduri rămase pe hârtie, oamenii de afaceri români din Italia. {tim că înaintea iniţiativei noastre au existat multe altele, majoritatea doar tentative, care nu au contribuit cu nimic la ameliorarea condiţiei conaţionalilor noştri care şi-au asumat responsabilitatea unei afaceri."

Asociaţia promite membrilor un mediu "prietenos, confortabil şi protectiv", oferind în primul rând toate timpurile de informaţii de care are nevoie un om de afaceri român aflat în Italia.

"ASSIR este o structură simplă, care se adresează oamenilor de afaceri români din Italia, indiferent de nivelul la care se găseşte activitatea lor. Pentru a avea o înţelege bine v-aş sugera să vă imaginaţi un loc unde puteţi găsi în timp real acele informaţii pe care de obicei le aflăm când sunt deja imposibil de folosit. Imaginaţi-vă un spaţiu creat pentru oamenii de afaceri, unde fiecare problemă are o soluţie şi unde un profesionist de încredere îşi asumă responsabilitatea rezolvării acesteia. Imaginaţi-vă un mediu prietenos, confortabil şi protectiv. Aceasta este, în esenţa sa, ASSIR" a mai spus Turea.

Fonduri europene

ASSIR mai are ca scop şi accesarea fondurilor europene. "ASSIR a planificat crearea unui aşa-zis canal în comunicarea cu autorităţile locale şi cu cele din România. Scopul acestuia este, în primul rând, de fluidizare a schimbului de date sau documente şi de accesare a acelor resurse  informaţionale care, într-o lume a vitezei, fac diferenţa între o afacere de succes şi una stagnantă.

De cele mai multe ori, afacerile mici şi mijlocii nu se dezvoltă din cauza lipsei de informaţii, nu din cauza unui management defectuos. Câţi dintre oamenii de afaceri români din Italia ştiu cum se accesează fondurile nerambursabile oferite de regiunea în care sunt rezidenţi sau de Uniunea Europeană? Câţi dintre aceştia ştiu despre soluţiile de facturare "asigurată", în care riscul de a nu încasa banii de la clienţii rău platnici cade în sarcina unor terţi şi nu gravează asupra propriei afaceri? Cine reuşeşte să negocieze cu băncile împrumuturi avantajoase nu doar pentru instituţia fiscală? Iată doar câteva dintre tipurile de probleme cărora ASSIR le oferă soluţii şi răspunsuri."

Marian Turea este preşedintele filialei PSD la Torino, iar Florin Tătaru,  un alt membru important al Assir, este preşedinte la PSD Roma. Turea neagă că ar exista o legătura dintre politică şi asociaţia întreprinzătorilor: "Legătura dintre politică şi ASSIR nu există, deşi prin natura intereselor mele, unii mai grăbiţi au tendinţa de a confunda cele două domenii. Este evident şi inevitabil ca cele două sfere să se intersecteze contextual, însă de aici şi până a le considera legate, drumul e lung"

Andi Rădiu

Associazione Imprenditori Rumeni

Via Cervino 85 – Torino

Tel: 011 737737, 3922267328

www.assir.org, info@assir.org

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version