Românca Antonia Dejeu, fostă consilieră la Bologna, îi răspunde lui Beppe Grillo, liderul mişcării politice "MoVimento 5 stelle" – M5S, care a făcut o declaraţie etichetată de mai mulţi comentatori din peninsulă ca fiind “xenofobă”. După ce, în luna februarie, a criticat o campanie în favoarea drepturilor imigranţilor- “Italia sono anch’io”, pe 1 iunie, într-un interviu acordat publicaţiei “Corriere della Sera”, Grillo a declarat că în mişcarea sa politică se pot înscrie “doar cetăţenii italieni, cu reşedinţă în Italia”.
Deşi statutul organizaţiei condusă de Grillo prevede în statut condiţia de a fi cetăţean italian ca obligatorie în actul de adeziune, o româncă, Antonia Dejeu, a candidat sub simbolul M5S şi a fost aleasă consilier de circumscripţie la Bologna. În urma declaraţiilor lui Grillo împotriva campaniei “Italia sono anch’io”, românca şi-a dat demisia- atât din M5S, cât şi din funcţia administrativă pe care o deţinea.
Am discutat cu Antonia Dejeu despre ultimele afirmaţii ale lui Grillo, care au fost catalogate drept “rasiste” de unii comentatori ai vieţii politice din Italia.
“Mai mulţi membri ai mişcării au cerut ca acel cuvânt, “italian”, să fie înlocuit în statut cu termenul de “cetăţean”. Acum un an de zile, acei membri au creat chiar un grup pe o reţea de socializare, unde au cerut public acest lucru. Afirmaţia făcută în interviul din Corriere nu este una la întâmplare, Grillo ştia perfect ce spune. Este o temă asupra căreia a insistat de mai multe ori. De exemplu, atunci când a spus că ar vrea ca africanii să rămână în Africa sau românii în România. Poziţia lui este următoarea: emigranţii să aibă drepturi economice, nu şi politice. Eu cred că este o poziţie ruşinoasă”, ne spune Antonia Dejeu.
Românca ne povesteşte că, în ciuda poziţiei oficiale a lui Grillo, ea a fost primită cu braţele deschise de către colegii ei din filiala de la Bologna: „Am fost întâmpinată cu căldură sufletească şi deschidere şi aceeaşi susţinere morală am avut-o de la mulţi chiar şi după ce mi-am dat demisia din M5S. Noi, la Bologna, am pus în programul nostru electoral chestiuni legate de imigraţie şi ne-am implicat mereu în susţinerea proiectelor de integrare, cum ar fi şi campania „Italia ache’io”.
Dar dacă Grillo nu admite străini în Mişcarea sa şi cu atât mai mult pe listele electorale, cum a reuşit românca Antonia Dejeu, să fie aleasă sub simbolul său, fără să aibă cetăţenie? „Când s-a discutat despre candidatura mea, se ştia că nu sunt italiancă. E sigur. Totuşi, am primit un ok de sus şi am mers mai departe. Cred că a fost şi încăpăţânarea mea, aceea de a arăta că există o candidată străină, care se opune poziţiilor conservatoare ale liderului. Cred că, până la urmă, eu sunt cea care a căzut în capcană. Am fost folosită pentru a le închide gura criticilor”.
În plus, spune Antonia, imaginea ei de imigrantă la locul ei, care nu se deosebeşte prea mult de cea a italienilor, s-a dovedit a fi o alegere bună: „am fost manipulată şi folosită”, admite.
Antonia mai cunoaşte doar o altă străină înscrisă în M5S: "mai e o tânără originară din Grecia, care trăieşte la Roma".
Românca nu mai crede în Grillo, este convinsă că lucrurile nu se vor schimba, deşi mulţi speră ca, după alegerile din 2013, Mişcarea să fie mai deschisă către imigranţi: „Celor care speră că se va schimba ceva, le-aş spune să nu-şi facă iluzii. Deşi mulţi vor drepturi egale şi liste „colorate”, un lucru s-a văzut clar: cel care face legea este Beppe Grillo, iar el nu acceptă discuţii. Dacă încerci să ai o altă părere, eşti exclus din Mişcare. Punct”.
Miruna Căjvăneanu