Mario Cospito, ambasadorul Italiei la Bucureşti a acordat un interviu publicaţiei “Evenimentul Zilei”, ȋn care a vorbit despre raporturile culturale şi diplomatice dintre cele două ţări, dar şi despre comunitatea de români din Italia. Diplomatul italian a mai explicat cum funcţionează votul prin corespondenţă, ȋn vigoare ȋn Italia: o temă aflată ȋn centrul unei ample polemici politice, ȋn România.
In legătură cu alegerile administrative parţiale, ȋncheiate ȋn urmă cu mai puţin de o săptămână ȋn Italia, Mario Cospito a declarat că nu se aştepta la o participare atât de redusă din partea imigranţilor români, cetăţeni europeni cu drept de vot.
“In Spania, rata participării românilor a fost mai mare”
“Românii au putut să participe, ca cetăţeni europeni. Trebuie să vă spun adevărul: am fost un pic dezamăgiţi de procentul românilor care au votat la alegerile municipale. Au fost mai mulţi candidaţi români. Atât cât ştiu eu, doar unul a fost ales, în Piemont. Rata participării românilor a fost foarte mică, câteva sute. A fost dezamăgitor pentru că, în Spania, rata participării românilor a fost mai mare”.
“La Torino, românii ar fi putut avea un reprezentant”
Intrebat de reporter care ar fi cauza dezinteresului manifestat de către alegătorii români, ambasadorul italian nu a putut da o explicaţie concretă: “Nu înţeleg. Publicitatea a fost bună, iar şansele să fii ales, dacă eşti român, erau foarte mari. Românii sunt comunitatea cea mai mare din Italia. La Torino, de exemplu, dacă doar câteva sute de români ar fi mers la vot ar fi putut să-şi aleagă un reprezentant”.
Diplomatul italian a explicat apoi cum funcţionează sistemul italian al votului prin corespondenţă:
“Nu pot vota toţi italienii care locuiesc peste hotare. Trebuie să fii înregistrat cu cel puţin şase luni înainte de alegeri, nu în ziua scrutinului, într-un registru special. Doar atunci primeşti pachetul cu buletinele de vot. Atunci votezi, iar în Italia este o comisie care verifică dacă numărul celor înregistraţi se potriveşte cu numărul de voturi primite. Pentru a evita confuziile sau pentru ca nimeni să nu voteze de mai multe ori. Trebuie să vă spun un adevăr: la început au fost ceva probleme.”
Inainte de adoptarea votului prin corespondenţă, ambasadorul Italiei a ţinut să precizeze că au existat probleme legate de dreptul emigranţilor italieni, de a-şi exprima opţiunea electorală: “Acum zece ani. Înainte, ca să votezi, trebuia să mergi la ambasadă sau consulat. La început au fost ceva probleme în America şi nordul Europei, unde avem cele mai mari comunităţi. Nu au fost fraude certificate, dar au fost diferenţe între numărul de voturi şi alegători. Dar trebuie să spun un lucru: procentul celor care votează prin poştă, raportat la cel al alegătorilor din ţară, este foarte mic. În cel mai bun caz, unul, două procente. În mod normal, sub un procent. Aşa că, dacă rezultatul electoral este clar – diferenţa dintre majoritate şi minoritate – voturile venite de peste hotare nu sunt relevante.”
Integral ȋn "Evenimentul Zilei”