Menu
in

Alegeri 2011/ Bologna: 1000 de cetăţeni comunitari înscrişi la vot

Roma- 24 martie 2011- La Bologna, circa o mie de cetăţeni comunitari, dintre care 412 români, s-au înscris pe listele electorale suplimentare, în vederea scrutinului care va avea loc pe 15 şi 16 mai. Alţi 6000 de cetăţeni comunitari ar putea să se insrie pe liste, dar nu par a fi interesaţi de alegeri.

Situaţia politică de la Bologna este diferită de cea din alte localităţi unde se vor desfăşura alegerile, pentru că ultiml scrutin a avut loc abia cu doi ani în urmă. Primarul oraşului a fost însă implicat într-un scandal în urmă căruia şi-a dat demisia, iar în locul lui a fost numit un comisat numit de guvern, iar acum cetăţenii sunt din noi invitaţi la urne.

“Pentru alegerile din 2009 am trimis o scrisoare la toţi cetăţenii comunitari cu reşedinţă la Bologna, conţinând instrucţiuni şi formularul de înscriere. Rezultatele au fost foarte slabe: au fost trimise circa 7000 de scrisori, dar pe liste s-au înscris doar 170 de alegători”- povesteşte Nicola Aiello, responsabil la biroul electoral.

Pentru alegerile din 2011, administraţia publică a decis să nu trimită scrisori: “Am trimis note informative către asociaţii, am lipit afişe şi am publicat informaţii pe site-ul primăriei, unde există o pagină specială dedicată votului pentru cetăţenii comunitari. In plus, cei interesaţi pot trimite cererile prin fax sau prin email, adăugând o fotocopie a unui document de identitate”.

Care sunt rezultatele obţinute până acum? Până marţea trecută, la Biroul Electoral erau înscrişi 1028 de alegători, mai ales români şi polonezi, respectiv 412 şi 106 cetăţeni. Românii cu reşedinţa la Bologna sunt peste 5000, iar polonezii circa o mie. Chiar dacă numărul celor înscrişi este inferior faţă de oraşe precum Milano şi Torino, drumul către o participare numeroasă printre cetăţenii comunitari pare, însă, destul de lung.

Mirela Canuci, mediatoare culturală şi probabilă candidată din partea PD (Partidul Democrat) îi învinovăţeşte pe cei din primărie: “au făcut foarte puţin pentru a informa cetăţenii, e foarte grav faptul că nu au trimis scrisori către toţi rezidenţii, în plus, nu se văd afişe în oraş. La alegerile din 2009 au existat mari întârzieri, dar acum situaţia e mai gravă”.

Prin urmare Mirela Canuci, înainte de a-şi începe campania electorală, este constrânsă să-şi creeze singură condiţiile pentru a candida, înainte de a-şi prezenta propriul program: “merg din casă în casă la conaţionalii mei, pentru a-i informa. Trebuie să le explic la fiecare în parte ce e cu acest vot şi cum se votează, iar în unele cazuri să-i îndurm pentru a se putea înscrie pe liste”.

Este posibil ca să se facă o campanie de informare din uşă în uşă? Un alt român din Bologna, dă vina pe partide şi pe conaţionali: “Partidele nu îşi dau silinţa să-i facă pe români să înţeleagă că sunt importanţi. Cred că cine a ales să trăiască în Italia ar trebui să se implice mai mult, să se informeze, să se înscrie şi să meargă la vot, pentru a-şi face auzită vocea”.

URMARESTE RUBRICA SPECIALA A GAZETEI DEDICATA ALEGERILOR DIN MAI 2011

Pentru candidati: Semnaleaza candidatura prin email, la: la gazeta(at)stranieriinitalia.it

Elvio Pasca

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version