În localitatea Castellamonte, lângă Torino, trăieşte o numeroasă comunitate de români. Mai precis, este vorba de 56
„Vânătoare de voturi româneşti”- se intitulează un articol publicat pe 12 martie în „La Sentinella del Canavese”, ilustrat cu o fotografie cel puţin ciudată: un porc mistreţ.
Din cei şase mii de alegători care vor fi chemaţi la urne, aşadar, acest zece la sută reprezintă o frumoasă felie de electorat care ar putea face diferenţa între o listă şi alta. Şi este evident că cele opt formaţiuni care s-ar părea că trebuie să-şi dispute râvnitele fotolii de la Palazzo Antonelli (chiar dacă nu sunt excluse fuziuni de ultimă oră pentru a se evita fragmentări inutile) nu neglijează acest detaliu, dimpotrivă.
Iată un exemplu: Mario Damasio, de pe lista Alleanza per l’Italia, a preanunţat deja că cel puţin doi cetăţeni români vor fi printre candidaţii la funcţia de consilier local ai echipei sale.
Acum cinci ani, la alegerile administrative trecute, numărul comunitarilor care puteau vota era de circa 180, o treime din cei care au acum drept de vot. Aceşti 180 de cetăţeni nu vor trebui să solicite Primăriei permisiunea de a merge la urne, fiind deja înscrişi pe listele electorale.
În schimb, toţi cei care au sosit în Castellamonte după 2007, dacă vor să voteze, trebuie să prezinte o cerere în acest sens la biroul electoral.
«Pe cerere, care trebuie depusă până pe 27 martie – explică responsabila biroului, Daniela Rovetto, pe lângă indicarea numelui, prenumelui, locului şi datei naşterii, vor trebui să fie declarate în mod expres cetăţenia, reşedinţa actuală, adresa şi naţiunea de provenienţă. Pe lângă aceasta, este necesar ca eventual să existe în curs cererea de înscriere la evidenţa populaţiei de la Primărie, tot cu condiţia ca aceasta să nu fi fost deja efectuată şi cea de înscriere pe lista electorală suplimentară. Cererii va trebui să i se anexeze copia documentului de identitate».
Nu sunt formalităţi, ci obligaţii prevăzute de lege, care trebuie să fie respectate, aşadar. «Tuturor acestor cetăţeni – adaugă responsabila biroului electoral – le trimitem o scrisoare care conţine formularul şi toate explicaţiile necesare pentru a putea obţine dreptul de vot. Pe lângă aceasta, înscrierea pe listele electorale suplimentare le dă dreptul cetăţenilor Uniunii Europene de a fi aleşi în funcţia de consilier local şi, eventual, de a face parte din consiliul local».
Revenind la listele în competiţie şi la programul lor electoral, participarea directă a persoanelor străine la viaţa cetăţenească şi administrativă este una dintre prerogativele listei Rifondazione Comunista din partea căreia candidează la funcţia de primar Walter Morando. Despre Alleanza per l’Italia a lui Damasio am vorbit, însă este foarte probabil ca şi “alte candidaturi româneşti să apară ca ciupercile pe restul listelor”, mai scrie publicaţia citată.