La Milano, doar opt cetăţeni români s-au înscris pe listele electorale suplimentare pentru a vota la alegerile administrative care vor avea loc pe 15 şi 16 mai.
Românii, în calitate de cetăţeni comunitari, pot vota şi candida pentru un loc de consilier în localităţile de reşedinţă. Pentru exercitarea dreptului de vot este necesară înscrierea pe listele electorale până pe data de 4 aprilie. Dar, deşi românii alcătuiesc cea mai numeroasă comunitate din Milano, ei nu par a fi deloc interesaţi de participarea la vot.
“Sper ca aaceste date să fie greşite, altfel ar demonstra că românii sunt segregaţi nu doar politic, ci şi din punct de vedere cultural şi civil. Cred că puţini ştiu că au dreptl la vot, fapt care demonstrează falimentul campaniilor publice de comunicare pe această temă. In plus, poate insăşi înscrierea pe liste constituie un obstacol care îi descurajează pe posibilii alegători”- comentează Sorin Cehan, directorul Gazetei Româneşti.
Cehan consideră că Milano nu este un caz singular: “mi-e teamă că şi în alte localităţi numărul înscrişilor este redus. Şi totuşi, în Italia deja avem circa 20 de candidaţi români care şi-au anunţat candidatura. Dacă se continuă în acest ritm, vom avea mai mulţi candidaţi decât alegători”- glumeşte jurnalistul.
Situaţia înscrierilor pe listele electorale îi preocupă şi pe cei din primăria oraşului: “Un număr atât de redus arată că există lipsuri grave la nivelul campaniei de informare”- a declarat Stefano Pillitteri, consilier pentru servicii civile la primărie. Conform legii, primăriile au datoria “de a informa cetăţenii comunitari cu privire la dreptul de vot”.
Inainte de alegerile din 2006, primăria oraşului Milano a publicat anunţuri în principalele cotidiane italiene: “o alegere foarte costisitoare, care a dat slabe rezultate”- admite Pillitteri, care intenţionează să informeze fiecare alegător în parte: “In următoarele zile, fiecare comunitar cu reşedinţă va primi o scrisoare de la primărie cu instrucţiuni cu privire la vot şi la modalitatea de înscriere pe listele suplimentare”.
Elvio Pasca- Stranieri in Italia