Menu
in

Alegeri 2011/ Ghidul candidatului

Gazeta Românească a prezentat săptămâna trecută “Ghidul alegătorului român”. Mai jos vă prezentăm un scurt ghid al candidatului român la alegerile administrative.

Un cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene poate depune candidatura  pentru funcţia de consilier într-un oraş al altui stat european, unde îşi are reşedinţa. Este exclusă însă candidatura pentru posturile de primar şi numirea în funcţia de viceprimar.
Cetăţenii UE care doresc să-şi prezinte candidatura pentru Consiliul Local sau district (sector) trebuie să prezinte următoarele documente, în momentul depunerii listei de candidaţi, în plus faţă de documentaţia necesară pentru cetăţenii italieni:
a) o declaraţie care să conţină menţionarea cetăţeniei, a domiciliului şi adresa în statul de origine
b) un certificat din partea autorităţii administrative competente din statul membru de origine, care să ateste că persoana în cauză nu a fost privată de acest drept politic, adeverinţă care să fie eliberată cu cel mult trei luni înainte de prezentarea cererii.

Biroul Electoral de Circumscripţie va comunica ulterior cetăţenilor care au depus cererea de candidatură, dacă cererea a fost acceptată sau respinsă şi, în caz de refuz, care sunt posobilităţile de a face recurs.  

Buletinul electoral (“Tessera elettorale”)

Buletinul (carnetul) electoral este un document fără dată de expirare, pe care alegătorul trebuie să-l păstreze cu grijă şi care permite exercitarea dreptului de vot, la orice scrutin care are loc după înscrierea pe listele electorale. În buletin este indicată secţia de vot la care alegătorul trebuie să se prezinte pentru a vota.

Buletinul este valabil până când cele 18 spaţii din tabelul tipărit pe una din pagini vor fi timbrate în totalitate, adică după 18 alegeri. Timbrul este pus de fiecare comisie după exercitarea dreptului de vot. După completarea celor 18 căsuţe din tabel, alegătorul trebuie să facă din nou cererea pentru un nou carnet electoral.
Buletinul electoral este necesar pentru obţinerea unui scont la biletele de transport, în eventualitatea când alegătorul trebuie să se deplaseze la secţia de votare, spre exemplu când alegătorul lucrează într-o altă localitate decât cea de reşedinţă.
În caz de pierdere sau furt, posesorul carnetului electoral poate obţine un duplicat după ce denunţă la poliţie pierderea originalului.
Pentru a vota, alegătorul trebuie să prezinte, alături de buletinul electoral, un document de identitate.

Avocat Valentina Chianello

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version