AEP precizează că alegerile administrative din Peninsulă se vor desfăşura în peste o mie de localităţi, cele aproximativ 11 milioane de alegători chemaţi la urne urmând să desemneze primarii şi consiliile municipale.
Cetăţenii români, în calitate de cetăţeni comunitari, pot vota la aceste alegeri şi pot candida la un post de consilier în primării, cu condiţia să aibă reşedinţa în localitatea respectivă.
La depunerea candidaturii, candidatul are nevoie de o adeverinţă eliberată de AEP care să ateste că nu a fost decăzut din drepturile electorale printr-o hotărâre judecătorească definitivă.
„Reamintim că, potrivit art.11, alin (6) din Legea nr.33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, Autoritatea Electorală Permanentă este singura autoritate publică din România care poate schimba informaţii privind drepturile electorale ale cetăţenilor români şi ai celorlalte state membre ale Uniunii Europene cu autorităţile cu responsabilităţi similare din celelalte state membre ale Uniunii Europene”, menţionează AEP.
Autoritatea Electorală Permanentă a primit 61 de cereri din partea cetăţenilor care intenţionau să candideze şi a eliberat tot atâtea adeverinţe. Pe de altă parte, mai mulţi români nu au fost admişi pe listele de candidaturi tocmai pentru că nu au reuşit să obţină adeverinţa de la AEP, care se obţine printr-o procedură destul de complicată şi costisitoare.