La alegerile administrative care au loc pe 15 – 16 mai în peste 1.000 de localităţi italiene vor putea vota doar 37.000 de cetăţeni comunitari. Cifra, obţinută de stranieriinitalia.it de la Ministerul de Interne, reprezintă numărul comunitarilor înscrişi pe listele electorale de la primăriile de rezidenţă, cu 15 zile înainte de data alegerilor. Cei mai mulţi dintre înscrişi sunt români, în număr de 24.302, dintre care 10.648 bărbaţi şi 13.654 femei. Pentru comparaţie, polonezii înscrişi pe listele de vot sunt 2.657.
Analizând aceste date, stranieriinitalia.it trage concluzia că cetăţenii comunitari nu sunt interesaţi de aceste alegeri. Iată de ce: Aceste alegeri interesează un corp electoral de peste 10 milioane de italieni şi doar 37.000 comunitari, adică 0,3% din cei care se pot prezenta la urne duminică şi luni. În acelaşi timp, comunitarii reprezintă circa 2% din populaţia din Italia.
Această diferenţă se poate constata analizând primărie cu primărie. La Torino, din 55.000 rezideenţi comunitari, au cerut să voteze doar 3.400. La Milano, pot vota 3.700 din 26.000 de rezidenţi comunitari, la Bologna 1.100 din 9.000, iar la Napoli 350 din 5.000.
Sigur, înscrierile la vot au crescut faţă de lunile trecute. La Milano, de exemplu, la începutul lui martie erau înscrişi pe listele de vot doar 8 (opt) români. Cu 15 zile înainte de vot erau înscrişi 755. Dar cu siguranţă pragul unei participări accetabile a cetăţenilor comunitari la alegerile administrative din localităţile unde au ales să trăiască este foarte departe.
În localităţile mici, participare este mai mare, probabil pentru că în aceste localităţi comunităţile sunt mai unite şi funcţionează campaniile electorale din uşă-n uşă (cetăţenii comunitari pot şi candida).
Care sunt motivele acestei slabe participări? Principala vină pare a fi obligativitatea înscrierii pe listele suplimentare. Dar şi slaba informare despre dreptul la vot şi o insuficientă implicare afectivă, ca şi cum administrarea unui oraş, cu chestiunile sale importante (grădiniţe, transporturi, urbanistică…) ar fi chestiuni de lăsat doar la decizia italienilor.
Noutatea vine de la Uniunea Europeană, care vrea să vadă clar, din moment ce votul comunitarilor este stabilit de reguli europene, cum este respectat acest drept. Comisia Europeană a cerut ministerului italian de Interne un raport despre potenşialii electori comunitari şi participarea efectivă la vot.
Astfel, duminică şi lunedi vor fi calculaţi toţi cetăţenii comunitari care merg la urne, prin intermediul unui formular special care trebuie completat de preşedinţii tuturor secţiilor de votare.
Descarcă lista cu electorii comunitari din fiecare localitateElvio Pasca
Citeşte şi E oficial: Avem 53 de candidaţi români