Menu
in

Tudor Chirilă, cântec pentru diaspora: „Am să mă-ntorc acolo iară, în ţara în care m-am născut”

Tudor Chirilă şi colegii săi din trupa Vama au lansat videoclipul piesei ”În ţara în care m-am născut”, o reinterpretare a cântecului lui Jean Moscopol, artist celebru în perioada interbelică. Moscopol era cunoscut pentru “Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seară” sau “Mână birjar”, dar şi pentru versurile sale critice la adresa comuniştilor care s-au instalat la putere. Din cauza lor a părăsit România ca să se stabilească la New York.

Tudor Chirilă a declarat: “Mesajul are o componentă foarte puternica şi emoţională şi vis-a-vis de diaspora şi de exil. Nouă ni s-a părut că e un cântec care are foarte mare actualitate pentru că vorbeşte despre o ţară care nu are 20 de milioane de români, ci probabil 15-16 milioane, că românii tot pleacă.”

Piesa a fost lansată înainte de mitingul Diasporei din 10 august de la București. Membrii trupei Vama au ales „În ţara în care m-am născut“ (muzică: Gherasie Dendrino; versuri: Vasile Vasilache şi Ştefan Cristodulo) pentru că „au fost izbiţi de actualitatea versurilor“.

„«Acolo azi e toamnă rece şi plâng toţi fraţii în ţara mea, sunt lacrimi care n-au să sece cât timp vor fi păgâni în ea. Dar va veni o primăvară cum a venit şi în trecut, şi-am să mă-ntorc acolo iară, în ţara în care m-am născut». Nu cred că sunt versuri care să exprime mai limpede suferinţa celor care devin imigranţi. Diaspora. Acasă românii din diaspora sunt dispreţuiţi de politicienii care nu-i pot manipula. Exact aceiaşi politicieni care ar trebui să-şi facă un ideal măreţ din încercarea de a-i aduce acasă pe români. Cu orice preţ. Diaspora încearcă să se integreze într-o lume din ce în ce mai refractară la imigranţi“, a spus Tudor Chirilă.

Jean Moscopol a murit în exil, după ce a fugit din România în 1947, ajutat de actriţa Elvira Popescu. Cântăreţul s-a împotrivit sistemului politic instaurat la Bucureşti, a compus balade şi cuplete anticomuniste în care îi îndemna pe români să nu-şi piardă speranţa. Din Franţa a plecat la scurt timp în Germania, unde a fost colaborator al postului de radio Europa Liberă. În ţară, cenzura a vrut să-l taie din amintire şi de aceea au rămas foarte puţine documente despre el. În cele din urmă, artistul s-a stabilit la New York, unde a trăit până la sfârşitul vieţii. Tudor Chirilă este de părere că deşi au trecut 60 de ani de la cântecul lui Moscopol, România încă îşi forţează cetăţenii în exi.

În 2018, cinci milioane de români se află în străinătate din diverse motive: „Unii au plecat de bună voie, căutând un alt stil de viaţă, dezvoltare profesională sau pur şi simplu pentru că vor să cunoască lumea. Alţii, cei mai mulţi poate, n-au mai reuşit să trăiască într-o Românie care face din ce în ce mai puţine lucruri pentru cetăţenii ei, n-au mai putut să-şi întreţină familiile şi au plecat la muncă.

Alţii, exasperaţi de birocraţia şi incertitudinea fiscală care sugrumă micile afaceri, au părăsit şi ei ţara. Îngrijorător de mulţi tineri pleacă să studieze în străinătate fără convingerea că merită să se întoarcă într-o ţară care le umileşte părinţii. Sunt şi români care comit infracţiuni. Nu suntem un popor de sfinţi. Niciun popor nu e. Majoritatea celor plecaţi se află afară împotriva voinţei lor. La fel ca Moscopol.“, a declarat Tudor Chirilă pentru Adevărul.

Guvernul Repatriot: instituţiile statului au luat în braţe proiectul ”Vrem banii diasporei”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version