in

Soldat român decedat în Italia în Primul Război Mondial, comemorat după 99 de ani

La sfârşitul lunii septembrie 2017, la cimitirul din localitatea Bertonico (Lodi) a avut loc ceremonia de comemorare a soldatului George Crişan, originar din Aiud, decedat în această ţară în anul 1918.

Manifestarea a reunit reprezentanţa diplomatică română, primarul din localitatea Bertonico, Verusca Bonvini, reprezentanţi ai Primăriei din Abrud, exponenţi ai clerului ortodox şi catolic, militari şi civili. Evenimentul este rezultatul proiectului iniţiat pe parcursul anului 2016, de către Consulatul General al României din Milano, împreună cu un grup de lucru italo-român, coordonat de către Marco Baratto, expert în domeniul raporturilor italo-române pentru perioada Primului şi celui de al Doilea Război Mondial.

În cadrul discuţiilor purtate, a fost expusă posibilitatea repatrierii rămăşiţelor pământeşti ale militarului român în localitatea originară, Abrud, fiind demarate discuţii cu autorităţile locale din Abrud privind locul în care acesta va fi reînhumat, alături de părinţi. Demersul a fost amânat deoarece autorităţile locale italiene au aprobat, pentru încă 50 de ani, păstrarea locului de veci pentru acestea. Din cercetările întreprinse până la aceast moment, s-a descoperit faptul că soldatul este originar din Abrud, născut în 1889, fiind înrolat în Regimentul 50 din armata austro-ungară, cu centrul de recrutare în Alba Iulia. Militarul a fost luat prizonier în timpul asaltului din Alpii Dolomiţi din mai-iunie 1916 şi a decedat în Bertonico, la 18 octombrie 1918.

Prezenţa română la manifestare a fost semnificativă: reprezentanţii oficiului consular, consulul Iulia Adriana Cupşa Kiseleff, Răzvan Hagiescu, şef serviciu administrativ, delegaţia din partea Primăriei Abrud, condusă de primarul localităţii, Nicolae Simina, preotul ortodox din Lodi, Nicolae Cazacu. Ceremonia a fost încheiată cu plantarea unui arbust, în curtea cimitirului local. Reprezentanţii din Abrud au adus pâmânt din localitatea originară a soldatului comemorat, în semn de respect a urmaşilor săi (dintre care unul prezent la eveniment) faţă de lupta, sacrificiile şi simbolul soldatului român, transpuse chiar şi dincolo de graniţele ţării. Administraţia abrudeană a propus autorităţilor italiene un proiect de înfrăţire între cele două localităţi, plecând de la această colaborare de factură istorică. E

venimentele de acest gen fac parte din strategia CGR Milano de valorificare a patrimoniului istoric comun în domenii aparţinând micro-istoriei, dar cu impact particular asupra mediilor culturale italo-române şi asupra mijloacelor de informare. Reprezentantul oficiului consular a subliniat importanţa acestei manifestări în cadrul evenimentelor ce se vor derula în intervalul 2017-2018, în Lombardia şi Alto Adige, pentru celebrarea centenarului intrării României în Primul Război Mondial.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Răcnetul Carpaților în Diaspora: Românii din Torino ies în stradă contra megamoscheii din București

Un nou caz de sclavie cu români în Italia: oameni simpli din Moldova munceau cu 1 euro pe oră