Menu
in

Sărbătoarea Sfântului Ștefan, este bine că în această zi persoanele certate să se împace

Ştefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos care îl urmau pretutindeni şi au asistat direct la faptele sale.

El a fost condamnat la moarte în anul 33, de autorităţile iudaice, deschizând drumul unui impresionant şir de martiri creştini pedepsiţi pentru credinţa lor.

Ştefan se trăgea din Ierusalim şi avea origini iudeice. Este recunoscut ca primul martir creştin care a fost condamnat de către autorităţile Iudaice. A fost acuzat de blasfemie la adresa lui Moise şi a lui Dumnezeu și condamnat la moarte prin lapidare. A fost ucis pentru că a mărturisit în faţa tuturor credinţa pe care o avea în Iisus. Lovit cu pietre, Ştefan a avut puterea ca, înainte de a muri, să ceară iertare pentru ucigaşii lui: „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta”.

Locul unde era îngropat Sfântul Ştefan a fost descoperit în anul 415, iar din anul 560 moaştele sale se afla în cripta bisericii “San Lorenzo fuori le Mura” din Roma împreună cu moaştele arhidiaconului roman Laurentius.

Potrivit tradiţiei, de Sfântul Ştefan este bine să aducem în casa icoana Sfântului, ajutându-i astfel pe creştinii care suferă probleme de sănătate şi pe cei care se judecă de foarte mult timp cu persoanele orgolioase. Ca un semn al iubirii, preţuirii şi respectului pe care i-l purtăm Sfântului martir Ştefan este bine că în această zi persoanele certate să se împace. În această zi este bine să dăruim icoana Sfântului nostru Ştefan sau o candelă nouă aprinsă pentru sănătatea rudelor bolnave dar şi pentru sporul casei.

În unele locuri din Muntenia gospodinele pregătesc aşa-numitele Pâinici ale lui Ştefan, făcute în forme rotunde, dintr-un aluat foarte asemănător cu cel de cozonac. Se obişnuieşte ca aceste pâinici să se ungă cu miere. Pâinicile amintesc creştinilor de pietrele cu care a fost ucis Sfântul Ştefan. Odată ce sunt sfinţite de preot la biserică, pâinicile se împart copiilor sărmani.

Sfântul Ştefan este prăznuit de către Biserica Ortodoxă și greco-catolică în fiecare an pe 27 decembrie. Creștinii romano-catolici, anglicani, reformați, evanghelici și unitarieni îl sărbătoresc pe 26 decembrie.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version