Delegaţi din peste 30 de ţări, precum şi zone de românitate vor fi prezenţi la acest forum, care va debuta marţi cu lucrările în plen, unde va fi dezbătută tema generală a reuniunii din acest an – 'Probleme ale românilor de pretutindeni în perspectiva acţiunii celor XV ediţii'.
Cele patru secţiuni ale Congresului sunt la actuala ediţie 'Alba Iulia în istoria naţională şi în viaţa lumii', 'Bicentenarul raptului Basarabiei 1812-2012 şi urmările lui istorice', 'Valori româneşti în cultura universală' şi 'ASTRA la 150 de ani de la înfiinţare'.
Ca şi în cadrul ediţiilor precedente, vor avea loc expoziţii de artă şi de carte. De asemenea, pianista Raluca Ştirbăţ va susţine marţi seară, la Casa de Cultură a Studenţilor, un concert extraordinar.
Delegaţii la Congres vor participa şi la festivităţile prilejuite de aniversarea a 93 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia din 1918 şi a Zilei Naţionale a României. Prima ediţie a Congresului a avut loc în 1993, la Băile Herculane, la iniţiativa Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, în vederea cunoaşterii românităţii, a întăririi legăturilor românilor din lumea întreagă cu ţara şi a stabilirii sprijinului necesar ce trebuie să fie acordat de România comunităţilor româneşti de pretutindeni.
De-a lungul celor 14 ediţii ale congresului au participat peste 6.000 de români din peste 46 de ţări.
Sursă AGERPRES