Noi, românii, am inventat intr-un fel si apa calda. De fapt, caloriferul. De aceea Andrei Marga a spus, într-o emisiune la Realitatea TV, că promovarea caloriferului va face parte din noua orientare pe care vrea să o dea Institutului Român de Cultură, pe care îl conduce din luna septembrie.
Andrei Marga, validat în funcţia de preşedinte al ICR
"Toate institutele au fost concentrate pe film, arte plastice şi muzică. În cazul în care au fost făcute bine, este în regulă. Apoi pe tot felul de întâlniri. Institutele trebuie să revadă conceptul de cultură cu care operează, trebuie să venim la un concept natural de cultură, inclusiv cu filmul. Filmul a făcut paşi mari în România, muzica, arte plastice, fără dubii, trebuie să facem loc şi ştiintelor şi tehnologiilor. Dau un exemplu, caloriferul este o invenţie transilvană, câţi ştiu de asta? Calculul zborurilor cosmice, inventarea biospeologiei, sunt şi alte lucruri care trebuie etalate", a spus Marga, la Realitatea TV.
Un alt aspect al noii strategii a conducerii ICR este constituirea de filiale în centre culturale ale provinciilor istorice din România: la Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Craiova.
Potrivit unui comunicat ICR preluat de Agerpres "prin 'filială' înţelegem o unitate, cu sediu, personal şi echipamente proprii, organizată pe baza unui acord de cooperare scris între ICR, conducerea acelei unităţi, pe de o parte şi primari, preşedinţi de consilii judeţene, liderii altor instituţii, pe de altă parte".
Aceste filiale au ca "scopuri majore: promovarea Programului ICR aşa cum acesta a fost configurat în tradiţia instituţiei începută cu Fundaţia Culturală Română şi adusă la zi de instituţia de astăzi şi a cunoaşterii şi sporirii prestigiului culturii române, punând în relief internaţional valori competitive create în locurile respective; organizarea de acţiuni culturale competitive de promovare în reţeaua internaţională a Institutului Cultural Român şi sprijinirea institutelor".
Fiecare filială este condusă de un director şi un director adjunct, desemnaţi de ICR să organizeze şi să conducă filiala, directoratul fiind asistat de trei-cinci referenţi.
Activitatea ICR se desfăşoară sub autoritatea Senatului României şi este reglementată de Legea nr. 356 din 2003, cu amendamentele ulterioare rezultate din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 27 din 2012 şi din iniţiativele comisiilor parlamentare şi ale ICR.