Prezenţa ţării noastre în cadrul Salonului Internaţional de Carte a contribuit la îmbunătăţirea imaginii românilor din Peninsulă, consideră reprezentanţii comunităţii din Torino.
”Cred, după atâţia ani, în care plângeam la început când nu vedeam steagul României pus sus, pe toate expoziţiile care erau la Lingotto, pot să spun că astăzi trăim un moment istoric, acela de a prezenta adevăratele valori şi adevărata cultură a României, aşa cum ne-am dorit-o de la început” mărturisește preşedintele Asociaţiei "Frăţia" din Torino, Aurelia Miriţă.
”Într-adevăr, ne simţim încă o dată plini de orgoliu, de fericire că suntem români şi ne dorim să nu înceteze şi să rămânem numai la acest step, de prezentare, într-adevăr, de înalt nivel al României” mai spune reprezentanta comunității de români din oraș.
”Acest eveniment este o vitrină extraordinară pentru a crea o punte de legătură între activitatea noastră academică şi realitatea culturală din România” spune și Roberto Merlo, profesorul italian de limbă şi literatură română din cadrul Facultăţii de Limbi Străine din Torino.
"Ceea ce facem noi, practic, ca profesori de limba şi literatura română în Italia, ar avea mai puţin sens fără acest tip de evenimente, fără posibilitatea de a te întâlni, într-adevăr, cu ce este mai bun şi ce este mai frumos şi actual în cultura română” mai completează tânărul profesor, care abia ce cumpărase cinci cărți de la standul României.
Printre evenimentele programate pe parcursul evenimentului au fost şi două reprezentaţii ale spectacolul "Statuile" în regia lui Mihai Mălaimare susţinute de actorii Teatrului Masca.
”Oferim acest spectacol pentru oraşul Torino şi pentru românii din Italia”, a declarat coordonatorul acestui proiect, Mihai Stan de la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică (IRCCU) de la Veneţia, în fața a sute de spectatori români și italieni aflați în Piazza Castello din Torino.
”Statuile” este, potrivit criticii de specialitate, un spectacol fabulos de statui vivante, ”reînviate” de regizorul Mihai Mălaimare în încercarea de a face posibilă comunicarea, dincolo de limbaj sau de timp, a două lumi aflate la distanţă de aproape două milenii.
C.V.
Citeşte şi:
Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]