Milano a fost, în perioada 1 iulie-21 iulie 2016, pentru prima oară gazdă unui eveniment dedicat orchestrelor de muzică compuse numai din tineri. Evenimentul a fost organizat de UniCredit în colaborare cu Regiunea Lombardia, Primăria Milano, Institutul Cultural Român, Concerto Management SRL, societate lider în organizarea evenimentelor şi a turneelor de prestigiu, cu scopul de a promova tinerele talente în domeniul muzical.
Festivalul a fost găzduit de Pavilionul UniCredit şi a avut în program 6 concerte prezentate de cele mai prestigioase orchestre de tineret din Europa.
Seara de vineri, 15 iulie 2016 a fost dedicată Orchestrei Române de Tineret , sub bagheta lui Cristian Mandeal. Încă de la primele sunete muzicale, sala Pavilionului Unicredit a fost învăluită de linişte, magie şi entuziasm. Cei peste 700 de participanţi, majoritatea italieni, au urmărit fascinaţi, nu numai cu auzul, dar şi cu privirea spectacolul solistic, care a cuprins Simfonia nr. 1 în Re major, op. 25 – Clasică de Prokofiev, variaţiuni pe o tema rococo pentru violoncel şi orchestra, op. 33 de Ceaikovski, cu extraordinara participare a renumitei violonceliste Julia Hagen.
Partea a două a serii a cuprins sinfonia nr.4 în la major, opera 90-Italiană, de F. Mendelssohn-Bartholdy.
Dirijorul Cristian Mandeal a oferit prin fiecare partitură o adevărată lecţie de artă interpretativă pentru tinerii membri ai orchestrei sale, care au demonstrat profesionalism,exuberanţa şi entuziasm tineresc.
„Am fost nu o dată întrebat ce simt în timp ce dirijez sau după un concert. În fapt depinde de multe. Uneori mă simt frustrat, alteori satisfăcut. Seară această însă, a fost în mod categoric unul dintre cele mai frumoase momente petrecute împreună cu ”copiii” mei. M-au umplut de bucurie şi de mândrie. Au avut loc momente de MUZICĂ în cel mai înalt sens al cuvântului. S-au născut pe-alocuri clipe de har comparabile doar cu cele ale unor revelaţii nepământene. M-am simţit în multiple momente binecuvântat de bucuria comuniunii artistice”, a declarat maestrul Cristian Mandeal.
Şi fondatorul Orchestrei Române de Tineret, violoncelistul Marian Cazacu, a fost prezent la concert, susţinând:
«Acest proiect simt că nu mai este doar o speranţă, ci este o confirmare că toată investiţia şi muncă din fiecare an dă rezultate şi orchestra a ajuns la o performanţă care poate impresiona şi pe cel mai puţin pregătit să asculte muzică clasică.
Cu siguranţă străinii prezenţi astăzi la concertul nostru au plecat acasă cu gânduri şi impresii bune despre România şi despre Orchestra Naţională de Tineret din România.»
Am întâlnit în sala şi italieni curioşi, care au recunoscut că au participat pentru prima oară la un concert de muzică clasică deoarece au auzit că Orchestra Română de Tineret este una dintre cele mai apreciate din lume.
„A fost un moment emoţionant pentru mine. Am simţit furnicături pe tot corpul, în mod deosebit când am ascultat-o pe violoncelista Julia Hagen. Pur şi simplu am fost răpită de talentul tinerilor artişti. Nu mă aşteptăm, ţinând cont că nu sunt o iubitoare a muzicii clasice”, a declarat Laura Cazali.
„Concertul din această seară a fost o surpriză extrem de plăcută. M-au impresionat aceşti tineri, mi-a transmis multă emoţie dirijorul orchestrei , iar acustica a fost excelenţă”, ne-a declarat Maurizio Bombardieri.
„Sunt absolut fericită! Efectiv, simt o energie extraordinară”, a declarat Francesca Santolini.
La concertul Orchestrei Naţionale au participat doar câţiva români printre care reprezentanţii Institutului Cultural Român, consulul George Miloșan, consulul Ecaterina Petre.
Concertul a fost urmărit şi de publicul larg aflat în acel moment în Piaţa Gae Aulenti, prin intermediul unui monitor extern.
Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestra din ţară din ultimii ani, iar în cei opt ani de existenţa s-a remarcat şi pe plan muzical internaţional, fiind apreciată de criticii europeni că un ansamblu de top din lume.
În prezent, proiectul „Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană” implică diverse activităţi de dezvoltare creativă. Scopul programului este de a oferi posibilitatea de formare a muzicienilor în orchestra, de a asimila un bogat repertoriu prin participarea la masterclass-uri, şi cel mai important, de a cultivă plăcerea cântatului în ansamblu alături de dirijori şi solişti de renume internaţional precum: Bogdan Băcanu, Sarah Chang, Amanda Forsyth, David Garrett, Ştefan Geiger, Andrei Ioniţă, Kristjan Järvi, Român Kim, Elizabeth Leonskaja, Ivan Ludlow, Plamena Mangova, Valentina Năforniţă, Olga Pasichnyk, Wave Quartet, Peter Sadlo, Olga Scheps, Emmanuel Séjourné, Aleksey Semenenko şi Pinchas Zukerman.
Din noiembrie 2011 ansamblul este membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret – EFNYO. În cadrul acestui organism internaţional Orchestra Română de Tineret este participant activ al programului EXchange, menit să asigure o cât mai bună circulaţie a celor mai valoroşi tineri muzicieni în cadrul programelor derulate de orchestrele de tineret din Europa.
Larisa Axinia