in

IA românească a fost descoperită de luxemburghezi, organizatorii au militat pentru introducerea sa în patrimoniul UNESCO

Peste 30 de persoane au răspuns provocării adresate de trei românce stabilite în Luxemburg, de a cunoaște cămașa românească. Ele sunt Daniela Clara Moraru, Raluca Caranfil și Stefania Atanasiu.

Marți seară, într-o casă cu valoare istorică din centrul Luxemburgului, Clubul Munster, doritorii au descoperit IA românească. Raluca Caranfil și Stefania Atanasiu au prezentat celor interesati istoria cămășii, au descifrat simbolurile aflate pe cămăși și au militat pentru protejarea acestor obiecte prin introducerea lor în patrimoniul UNESCO.

Desfășurat la inițiativa antreprenoarei Daniela Clara Moraru, evenimentul și-a dorit să promoveze cămașa românească, în micul ducat de Luxemburg, dar și să educe publicul conferinței în a face diferența între autentic și kitsch, dintre valoare și preț. Răspunsul publicului a fost peste așteptări, cei prezenți promițând să sprijine inițiativele celor trei și să pună umărul la promovarea cămășii românești, cel puțin în Luxemburg.

Cei prezenți au asistat la prezentarea oferită de Raluca Caranfil și Stefania Atanasiu, dar au avut ocazia și să admire pe viu cămăși autentice, au putut consulta cărți în engleză și franceză despre ii, au văzut materialele din care se face o ie și au realizat, sperăm, câtă muncă de documentare și cât efort intră în realizarea unei ii autentice. Ba mai mult, româncele aflate la conferință s-au arătat interesate să își coasă propriile cămăși și au promis că vor participa săptămânal la șezătoarea organizată în Luxemburg.

Tot cu această ocazie, luxemburghezii care au asistat la conferință, au pus întrebări legate de simbolurile aflate pe ii și au promis că vor intermedia o legătură între pasionații de costume autentice luxemburgheze și româncele pasionate de ii. Cu atât mai mult cu cât, s-ar părea că în Luxemburg, semnificația costumului autentic tradițional a fost pierdută și ar putea fi recuperată cu ajutorul costumelor săsești aflate încă în România.

Organizarea unei conferinţe în Luxemburg despre IA românească nu e întâmplătoare. Şi asta pentru că bluza tradiţională românească are strânse legături cu Luxemburgul! Multe dintre româncele stabilite aici au adus cu ele cămășile moștenite de la bunici și împreună organizează din 2013 Ziua Iei, pe 24 iunie. De asemenea, în fiecare miercuri, în centrul Luxemburgului, se organizează o şezătoare, „Povesti cusute la Luxemburg”, unde cei interesaţi pot învăţa tehnici de cusut, pot vedea pe viu ii româneşti autentice, şi pot povesti despre tradiţiile româneşti.

Totodată, cele trei prietene au subliniat că acest eveniment este primul dintr-o serie, ce va cuprinde conferințe, o expoziție de ii și o expoziție comună de costume românești, săsești și luxemburgheze. Deja data viitoarei conferințe a fost stabilita pe 13 februarie, iar până atunci cele trei prietene vor gândi noi surprize pentru cei interesați să descopere cămașa autentic românească.

De asemenea, Raluca Caranfil şi Ştefania Atanasiu fac demersurile pentru aducerea în Luxemburg a Expoziţiei IA Aidoma, rezultatul unei acţiuni de recuperare de patrimoniu al Asociaţiei Semne Cusute. Membrele asociaţiei au cusut 43 de cămăşi-replici ale cămăşilor româneşti aflate în marile muzee ale lumii: MET NY, Horniman UK, Muzeul de textile din Lyon, Geneva, Cernauti si Sankt Petersburg, pornind de la fotografiile aflate pe site-urile acestor muzee. Dorinţa de a prezenta aceste comori publicului din Luxemburg este cu atât mai mare cu cât Ştefania Atanasiu a cusut o cămaşă aflată în expoziţie!

Deja participanții la conferință au venit cu noi idei de promovare a cămășilor autentice românești, a tradițiilor și mâncărurilor noastre, asa că acțiunile de acest fel vor continua în Luxemburg.

Următoarea conferință de prezentare a iei românești va avea loc în Luxemburg în data de 13 februarie 2018.


Mai multe detalii pot fi obtinute pe pagina evenimentului:

https://www.facebook.com/events/1659341687472813/

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ministerul Diasporei începe CARTOGRAFIEREA românilor din străinătate

Simona Opriță, Montreal: «Fiindcă România mi-a refuzat o viaţă normală, nu m-aş întoarce»