Este declaraţia preşedintelui Camerei, Gianfranco Fini, făcută cu ocazia conferinţei “Italiana în Europa, limba ca resursă” care s-a ţinut la Cameră cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la dispariţia lingvistului şi filozofului Gianfranco Folena.
“Amintirea ilustrului savant e o ocazie pentru o reflecţie, şi cu caracter politic, privind necesitatea de a se promova limba noastră în cadrul proceselor de integrare culturală şi socială induse de globalizare şi strâns legate de procesul de construire a Europei Unite”, a subliniat Fini.
Potrivit acestuia, nu este necesar numai “să se promoveze cunoaşterea şi studierea italienei în lume, ci şi să se relanseze învăţarea limbii în interiorul propriei noastre ţări”.
Învăţarea italienei în Italia ar avea, potrivit preşedintelui Camerei “un dublu obiectiv: combaterea, pe de-o parte, a sărăcirii italienei scrise şi vorbite şi răspândirea, de altă parte, a cunoaşterii limbii noastre în rândul noilor italieni, cu scopul de a favoriza procesele de integrare socială şi culturală ale comunităţilor de imigranţi, pentru ca aceştia să se poată simţi cetăţeni italieni şi prin capacitatea de a se putea exprima corect în limba noastră”.